środa, 20 czerwca 2018

Owoce i ciasteczka do dekoracji słodkich wypieków



Czas szybko leci – minęła już połowa czerwca. Marta cieszy się na myśl o wakacjach, które zaczną się już w najbliższy piątek. Oceny są wystawione, w szkole laba ale codziennie trzeba jednak uczęszczać na zajęcia. Marta jest przemęczona, gdyż niemal codziennie po lekcjach idzie do pracy. Dziewczyna chciałaby wyspać się porządnie, wypocząć. W wakacje planuje wziąć urlop. Będzie mogła na powrót poczuć się beztroską nastolatką. Tymczasem dziewczyna mimo zmęczenia wstała wcześnie aby przed wyjściem do szkoły przygotować babeczki na przyjazd mamy. Między lekcjami a pracą Marta umówiła się z mamą na kilka chwil. Mama przy okazji załatwiania swoich spraw pragnie odwiedzić swoją już prawie dorosłą córkę – chce zobaczyć jak sobie radzi. Dziewczyna stara się wypaść jak najlepiej i ugościć mamę, która jest nieczęstym gościem, z powodu zapracowania. Mama uwielbia takie babeczki z masą śmietankową i świeżymi owocami. Także będzie tak jak lubi mama. Zręcznej dziewczynie upieczenie babeczek i zmiksowanie śmietany na masę zajęło chwilkę. Teraz Marta przechodzi do części najważniejszej – dekorowania przygotowanych wypieków. Nastolatka zdążyła już poznać wiele sposobów dekorowania ciast i ciasteczek. Jednak jej ulubiony sposób to układanie na wierzchu ciasta – najczęściej właśnie na masie śmietankowej świeżych owoców na przykład: truskawek, borówek, jagód, malin, agrestu, wydrylowanych wiśni. Dla urozmaicenia i przełamania kwaskowego smaku owoców pośród nich umieszcza słodycze marki Dr Gerard. Dziś akurat ma pod ręką Pryncytorcik, który po rozdrobnieniu ładnie się wkomponował w otoczenie malin i borówek. Często też Marta do dekoracji stosuje także inne przysmaki, takie jak ciastka Jungle Czekoladowe lub Truskawkowe, Maltikeks, Witam ciastka na dzień dobry i wiele, wiele innych słodyczy marki Dr Gerard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz