W czasie wakacji często odwiedza nas babcia z dziadkiem.
Mamy wtedy dylematy, jakimi słodyczami mamy ich poczęstować. Prawdę mówiąc
dziadkowie są dość wymagający, więc zawsze martwimy się, czy będą zadowoleni.
Jak dotąd najlepiej sprawdzają się produkty DR GERARDA. Przy ostatnim spotkaniu
towarzyszyły nam MAFIJNE CHOCO. Do kawy smakowały znakomicie. Miłą
niespodzianką dla naszych gości okazał się też
LEKKI TORT
TRUSKAWKOWY
Składniki :
Na biszkopt : 5 jajek, ¾ szklanki mąki tortowej, ½ szklanki
drobnego cukru, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, tłuszcz i bułka tarta do formy.
Na krem: 30 dag truskawek, 25 dag sera mascarpone, 330 ml
słodkiej śmietanki 30 – 36 %, 3 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, 8 łyżek
dżemu ( najlepiej kwaskowatego ).
Na poncz : Sok z jednej cytryny, 2 – 3 łyżeczki cukru, jedna
szklanka wody niegazowanej.
Sposób wykonania – Białka oddzielić od żółtek, ubić na
sztywno, pod koniec dodawać partiami cukier i żółtka. Do masy dodawać porcjami
przesiane mąki. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto,
wyrównać wierzch. Piec około 35 – 40 minut w temperaturze 160 C. Biszkopt
wystudzić, wyjąć z formy, przekroić cienkim ostrym nożem na 3 blaty. Żelatynę
rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier
puder i mascarpone. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać mus truskawkowy
i rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Obie masy schłodzić. Składniki ponczu
dokładnie wymieszać. Nasączyć nim dolny blat, posmarować cienko dżemem,
rozłożyć część kremu truskawkowego. Przykryć następnym blatem, lekko docisnąć,
nasączyć, rozsmarować krem śmietankowy. Znów przykryć blatem, nasączyć.
Powtarzać aż do wyczerpania składników. Górna warstwa powinna być wyższa.
Wierzch wygładzić. Schłodzić. Można udekorować świeżymi owocami albo małymi bezami. Przygotowanie około 55 minut
plus chłodzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz