BORÓWKOWE SEMIFREDO
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.
SKŁADNIKI
- 150 g borówek, umytych
- 80 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
- 200 ml śmietanki 30%, bardzo mocno schłodzonej
SOS
- 100 g borówek, umytych (kilka borówek zostawiamy do dekoracji)
- 100 g cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
PRZYGOTOWANIE
Borówki wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny. Całość miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowane borówki odstawiamy na bok. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Masę przekładamy do sylikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.
SOS
Do małego garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu. Kiedy borówki zaczną się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny. Sos możemy podawać na ciepło lub przestudzony
JAK PODAWAĆ
Na talerz wykładamy sos. Zamarznięte lody wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu obok sosu. Lody dekorujemy świeżymi borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Deser podajemy na wpół zamarznięty
Polecam rowniez slodycze od dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz