sobota, 30 czerwca 2018

Co to jest semifredo i jak je zrobić samodzielnie?

BORÓWKOWE SEMIFREDO

Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

SKŁADNIKI

  • 150 g borówek, umytych
  • 80 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • 200 ml śmietanki 30%, bardzo mocno schłodzonej

SOS

  • 100 g borówek, umytych (kilka borówek zostawiamy do dekoracji)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej


PRZYGOTOWANIE

Borówki wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny. Całość miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowane borówki odstawiamy na bok. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Masę przekładamy do sylikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.

SOS

Do małego garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu. Kiedy borówki zaczną się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny. Sos możemy podawać na ciepło lub przestudzony

JAK PODAWAĆ

Na talerz wykładamy sos. Zamarznięte lody wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu obok sosu. Lody dekorujemy świeżymi borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Deser podajemy na wpół zamarznięty


Polecam rowniez slodycze od dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz