Moi znajomi Renia i Karol są parą już od dwóch lat. Ostatnio wrócili z Grecji bardzo szczęśliwi ,a Karol opowiedział mi o swoich oświadczynach. Już pół roku wcześniej wykupił tygodniowy pobyt w Grecji na wyspie Korfu. Renia była bardzo podekscytowana ponieważ nigdy wcześniej nie latała samolotem. Grecja przywitała ich pięknymi widokami i słońcem. Codziennie do południa kąpali się w basenach przy hotelu, a popołudniami kąpali się w morzu śródziemnym i spacerowali po plaży. W przed ostatni dzień pobytu Karol zaplanował dla Reni wielką niespodziankę. Poprosił managera hotelu o przygotowanie stolika na plaży przy zachodzie słońca, przy którym miał się oświadczyć Reni. Wcześniej miał przygotowany w pudełeczku pierścionek zaręczynowy do którego dokupił tylko w przy hotelowej kwiaciarni tuzin pięknych czerwonych róż. Po kolacji i zjedzeniu podwieczorka, a tym razem były to ich ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard zaprosił Renie na spacer po plaży. W pięknym zachodzie słońca Renia zobaczyła stolik pokryty płatkami róż, na którym w schłodzonym kubełku stał szampan. Pod Renią ugięły się kolana.Już wiedziała o co chodzi, tym bardziej że w tym samym momencie Karol uklęknął przed nią na kolano. Gdy Renia zgodziła się zostać jego żoną wśród fajerwerków wszedł kelner z ich ulubionym Sernikiem bez pieczenia z Pryncypałkami Classic, a przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard. życzę smacznego
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz