piątek, 29 czerwca 2018

Ostatni mecz naszej drużyny

Wczoraj odbył się ostatni mecz naszej drużyny narodowej. Z tej okazji upiekliśmy tort czekoladowo bananowy z strony Doktora Gerarda. Byli u mnie sąsiedzi. Przynieśli słodycze od firmy Doktor Gerard. Mecz ten nasza drużyna wygrała 1 do 0 z czego się bardzo ucieszyliśmy gdyż pierwsze dwa mecze przegrali. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm) Spód: • 220g maślanych herbatników w polewie kakaowej Listki Dekorowane dr Gerard • 90g roztopionego, przestygniętego masła Wierzch: • 300ml śmietanki kremówki 30% • 1 łyżka cukru pudru • 1 łyżka kakao bez cukru • 1 łyżeczka cukru wanilinowego • 1 fix do śmietany Dodatkowo: • kakao do posypania Krem • 700ml śmietanki kremówki 30% • 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% • 100g mlecznej czekolady • 10g żelatyny • 100ml zimnej wody • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g • 3 banany • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Krem: Do miski przełożyć posiekane czekolady (mleczną i gorzką). Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, dodać cukier z wanilią i zagotować. Zdjąć z ognia i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie nakryć ją folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Przestygniętą masę czekoladową wstawić do lodówki na około 5-6 godzin, najlepiej na całą noc. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. W międzyczasie przygotujemy spód. Spód: Do blendera przełożyć herbatniki w polewie kakaowej Listki Dekorowane i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć. Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 20-30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. Banany obrać i dokładnie skropić sokiem z cytryny. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem, ubijać przez około 2 minuty. Następnie w 2-3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Połowę gotowej masy czekoladowej wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany, lekko docisnąć. Na banany wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny. Wierzch: Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki okrągłą tylką. Na koniec ciasto posypać odrobiną kakao. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz