środa, 27 czerwca 2018

Deser

Miał być koktajl orzeźwiający idealny na słoneczne i upalne dni, ale jednak przygotowałam deser na ciastkach zbożowych, który przełożyłam kremem budyniowym, masą malinową, markizami czekoladowymi i masą kawową, aby poprawić sobie humor, ponieważ dzisiaj jest pochmurno, deszczowo i chłodno jak na początek lata. Może wypróbujecie? Oto składniki: 

Krem budyniowy
-2 budynie śmietankowe 
-500 ml mleka
-4 łyżki cukru
-200 g masła 

Masa malinowa
-500 g malin
-1 szklanka wody 
-2 galaretki malinowe

Masa kawowa
-600 ml śmietanki kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-60 g żelatyny fix-deserowej 
-150 g kawy cappuccino
-2/3 szklanki mleka

Dodatkowo
-Witam Ciastka na dzień dobry od Dr Gerard 
-ciastka markizy Mafijne Choco od Dr Gerard 
-wafelki pryncytorcik od Dr Gerard 3-4 sztuki 

Sposób przygotowania: krem budyniowy: z mleka odlewam pół szklanki i mieszam z proszkiem budyniowym. Resztę mleka gotuję z cukrem. Wlewam rozmieszany budyń gotuję przez chwilę do zgęstnienia. Studzę. Miękkie masło ucieram na puszystą masę, stopniowo dodaję zimny budyń. Blaszkę (24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam ciastka zbożowe Witam, następnie wykładam krem budyniowy i przykrywam ciastkami zbożowymi. Wkładam do lodówki. Masa malinowa: maliny przekładam do garnka i gotuję ze szklanką wody. Następnie ściągam z ognia, wsypuję galaretki i mieszam do ich rozpuszczenia. Lekko tężejącą wykładam na ciastka i posypuję pokruszonymi markizami. Wkładam do lodówki do stężenia. Masa kawowa: mleko gotuję, wsypuję kawę, mieszam i odstawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder i zimną kawę. Żelatynę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i łączę z masą kawową. Wykładam na markizy, wierzch posypuję wafelkami pryncytorcik (pokrojonymi na mniejsze kawałki). Ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem musi spędzić tam minimum 3 godziny. Poprawa nastroju gwarantowana. Spróbuj i się przekonaj. Do przygotowania wykorzystaj najlepsze i niezastąpione słodycze od Dr Gerarda, Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz