Dzisiaj na deser przygotowałam przepyszne ciasto bez pieczenia z masą budyniową, kajmakową i śmietanową przełożone ciastkami zbożowymi i udekorowane czekoladowymi markizami. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Masa śmietanowa
-500 śmietany kremówki 30%
-3 łyżeczki żelatyny
-3 łyżki cukru pudru.
Masa budyniowa
-2 budynie waniliowe
-3 szklanki mleka
-pół szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-350 g masła lub margaryny
Dodatkowo
-ciastka markizy Mafijne Choco od Dr Gerard
-Witam Ciastka na dobry dzień od Dr Gerard
-1 puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania: masa budyniowa: 2 szklanki mleka gotuję z cukrem, w pozostałym zimnym mleku mieszam budynie. Mieszankę wlewam do gotującego mleka i energicznie mieszam. Ugotowany budyń przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło lub margarynę ucieram na puch i dodaję porcjami budyń. Formę o wymiarach (28/24 cm) wykładam papierem do pieczenia i układam ciastka Witam. Na ciastka wykładam masę budyniową. Układam kolejną warstwę ciastek Witam, na które nakładam masę kajmakową i przykrywam warstwą ciastek Witam. Masa śmietanowa: żelatynę zalewam niewielką ilością wody, pozostawiam do napęcznienia, a następnie podgrzewam, aż się rozpuści. Śmietanę ubijam, dodaję cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszam i wykładam na ciastka. Wierzch posypuję pokruszonymi markizami. Ciasto przechowuję w lodówce. Aby uzyskać taki sam smak i wygląd ciacha jak u mnie to do przygotowania wykorzystajcie tylko i wyłącznie słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz