piątek, 29 czerwca 2018

Daleka podróż



      Dla mojej córki która wybiera się w bardzo daleką podróż życia na inny kontynent upiekłam jej ulubiony pożegnalny deser jakim jest serniczek. Serniczków zjadłyśmy całe mnóstwo przesiadując na kanapie w naszym nowym salonie. Myślę że moje dziecko włosów z głowy wyrywać nie będzie z rozpaczy i żalu że na jakiś czas te mamusine słodycze nie będą dostępne dla niej, ale jak tylko wróci na powitanie napewno coś zrobię wspaniałego słodkiego ze strony "Wypieki od Serca" https://drGerardPL.
Spód
-150 g ciastek Wit'AM Dr Gerarda
-70 g masła

Masa serowa
-600 g twarogu sernikowego
-5 jajek
-1/2 szklanki cukru
-1 laska wanilii
-150 ml śmietany kremówki 36%
-2 kieliszki brendy
-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do miski wsypać cukier, dodać twaróg sernikowy i połączyć z cukrem przy pomocy miksera. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno jajka. Następnie wlać śmietanę, brandy, dodać ziarenka z laski wanilii. Połączyć je z masą serową, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze krótko zmiksować.
Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Sernik pieczemy w 130 stopniach przez 90-100 minut. Jest gotowy, kiedy poruszy się tortownicą i zachowa się jak galaretka. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia, następnie przygotowujemy polewę.

Polewa
-200 g gorzkiej czekolady
-100 g mleka kokosowego
-1 kieliszek brandy
-3 łyżki masła
-1 szklanka uprażonych orzechów włoskich
-1/2 szklanki uprażonych wiórków kokosowych
Czekoladę pokruszyć, dodać do niej posiekane masło, delikatnie przemieszać. Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia i zalać nim posiekaną czekoladę. Odstawić na 1 minutę, a następnie przy pomocy widelca okrężnymi ruchami połączyć masę do uzyskania gęstej emulsji. Wstawić na chwilkę do lodówki, aby stężała.
Masę czekoladową rozprowadzić na wierzchu sernika, robiąc esy-floresy, posypać sernik wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi orzechami. Całość udekorować maziami roztopionej czekolady i kajmaku. Tak przygotowany wstawić na  całą noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz