Dzieci mojej sąsiadki mają słabość do słodyczy, szczególnie
do wyrobów DR GERARDA. Wykorzystuję to, kiedy zbyt dużo rozrabiają na klatce
schodowej. Wtedy wiem, że mam na nich sposób. CIASTKA JUNGLE CZEKOLADOWE zawsze
spełnią swoje zadanie. Gdy skończą mi się zapasy tych ciastek, wówczas mam w
pogotowiu
GRECKIE RAVANI
Składniki na syrop : 1 pomarańcza, 30 dag drobnego cukru,
600 ml wody, 1 laska cynamonu, 5 goździków.
Na ciasto : szklanka mąki tortowej, szklanka kaszy manny, 20
dag cukru do wypieków, 20 dag masła, 6 jajek, 1 łyżka proszku do pieczenia, 12
dag płatków migdałowych, 2 krople aromatu waniliowego, masło i bułka tarta do
formy.
Sposób wykonania – Pomarańcze umyć, sparzyć, osuszyć. Skórkę
otrzeć na drobnej tarce. Z owoców wycisnąć sok. Wodę zagotować w małym
rondelku, dodać cukier, laskę cynamonu i goździki,, otartą skórkę oraz sok.
Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru ( około 15 minut ), wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodając po trochu cukier i po jednym jajku oraz aromat.
Płatki migdałowe posiekać. W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta,
czyli mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę i płatki migdałów. Następnie
delikatnie wymieszać je drewnianą łyżką z masą maślano – jajeczną. Ciasto
przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 35 –
45 minut w temperaturze 180 C. Jeszcze gorące ciasto nasączyć syropem,
wystudzić, pokroić w kostkę lub romby. Czas przygotowania około 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz