środa, 27 czerwca 2018

CZAS MIŁO PŁYNĄŁ



Wczoraj przy herbatce z sąsiadką czas naprawdę miło płynął. Tym bardziej, że towarzyszyły nam smakołyki od DR GERARDA. Pani Krysia bardzo zachwalała MAFIJNE CHOCO, których nigdy wcześniej nie jadła. Zapowiedziała, że na rewizycie będzie czekać na mnie  
ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I GRUSZKAMI
Składniki : 4 jajka, 175 g cukru, 75 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 15 g kakao, 4 łyżeczki żelatyny, 3 gruszki, 4 – 5 łyżek soku z cytryny, 2 – 3 łyżki calvadosu, 1 łyżka masła, 500 g śmietany kremówki, 2 torebki cukru waniliowego, 200 g gorzkiej czekolady, cukier puder do oprószenia.
Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i trzema łyżkami zimnej wody, ubijać na sztywno, dosypując 75 g cukru. Pianę z białek ostrożnie wymieszać z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, połączyć z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Piec 12 minut. Biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyć na ściereczkę posypaną 50 g cukru.. Usunąć pergamin. Gorące ciasto zrolować ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia. W tym czasie żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić, żeby spęczniała. Gruszki obrać, wyciąć nasiona, miąższ pokroić w kosteczkę. Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać 50 g cukru. Wlać sok z cytryny i calvados. Dodać gruszki i łyżkę masła. Smażyć 3 – 4 minuty. Przełożyć do metalowej miseczki i odstawić do wystudzenia. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Ubić na sztywno 400 g śmietany z cukrem waniliowym. Bitą śmietanę ostrożnie połączyć z żelatyną. Do tężejącego kremu dodać gruszki. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem z gruszkami. Ponownie zrolować. Roladę włożyć do lodówki na 4 godziny, by stężała. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli. Rozsmarować cienką warstwą na kawałku pergaminu. Odstawić do zastygnięcia. Kiedy czekolada ponownie stwardnieje, należy połamać ją na kawałki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Posmarować nią wierzch rolady. Udekorować kawałeczkami czekolady i oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz