Dzisiaj zakończenie roku szkolnego. Postanowiłam, że
przygotuję dla moich maluchów małą niespodziankę. Będzie to coś słodkiego,
ponieważ jak zwykle właśnie to sprawi im największą radość. Kupiłam już CIASTKA
jungle truskawkowe DR GERARDA. Zawsze moim dzieciom smakowały. Postanowiłam
więc, że w tym ważnym dla nich dniu nie może ich zabraknąć. Poza tym
zaplanowałam również zrobić
BATONIKI BOUNTY
Składniki : 20 dag
wiórków kokosowych, 40 dag słodzonego mleka skondensowanego, 30 dag gorzkiej
czekolady.
Sposób wykonania – Wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem
skondensowanym, żeby uzyskać gęstą pastę. Przykryć miskę folią spożywczą i
schłodzić w lodówce, aż zastygnie i zrobi się elastyczna. Dłonie zwilżyć ciepłą
wodą i uformować kokosowe nadzienie w długi prostokąt. Nożem wyrównać brzegi i
pokroić prostokąt na batony. Rozłożyć je na talerzu, przykryć papierem do
pieczenia i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie 25 dag czekolady
rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawić do lekkiego przestudzenia,
a potem przelać ją na talerz. Batony wyjąć z lodówki i zanurzać kolejno w
czekoladzie. Ułożyć je na kratce umieszczonej nad talerzem i wstawić na 10
minut do lodówki. Rozpuścić resztę czekolady. Polać nią wierzch batonów kiedy
stwardnieją. Odstawić swoje batony ostatni raz do stężenia i rozkoszować się
ich tropikalnym smakiem. Czas przygotowania około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz