Nowy rok szkolny
Nasza córka Ania poszła do następnej klasy, z czego cieszymy
się bardzo. Wiadomo, co się z tym wiąże nowe koleżanki nowi koledzy. Poprosiła
swoją mamę czy mogłaby zaprosić niektórych do domu. Wiadomo kochająca mama nie potrafi
odmówić kochającej córce. Na początek na stole gościnnym pojawiły się,
ciasteczka szkolne, biszkopty pałeczki kremowe z najlepszej firmy dr Gerard.
Było też pyszne ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy
Tarta
Składniki
-230 g maki
-125 g masła
-1 jajko
-szczypta soli
-2 łyżki cukru pudru
Pianka czekoladowa
-2 łyżeczki żelatyny
-odrobinka olejku waniliowego
-220 ml śmietany 30%
-400 g białej czekolady od dr Gerarda
-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard otulone ciemną czekoladą
120 g
Mus
-500 g truskawek mrożonych
-1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
łączę ze sobą wszystkie składniki na tarte, następnie formuję kule i owijam w
folię, wkładam do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto wałkuję i
wypełniam nim formę, nakrywam folią i obciążam np. grochem, aby ciasto nie
urosło. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni najpierw na 15 minut,
następnie ściągam folie i piekę jeszcze 10 minut na złoty kolor. Odstawiam do
wystudzenia. Żelatynę zalewam małą ilością wody, zostawiam na 10 minut do
napęcznienia. Po tym czasie gotuję do rozpuszczenia. W garnuszku gotuję mleko
doprowadzając prawie do wrzenia, wyłączam palnik, dodaję połamaną czekoladę,
olejek waniliowy i mieszam na gładką masę, następnie dodaję rozpuszczoną
żelatynę i mieszam dokładnie. Masę studzę i taką lekko tężejącą wykładam na
zimną tarte, na masie czekoladowej układam ciasteczka Maltikeks (lekko je
zanurzając) i wkładam na około 2 godziny do lodówki do stężenia. Truskawki
miksuję, gotuję, dodaję galaretkę, intensywnie mieszam i zostawiam do
całkowitego wystudzenia. Zimny mus wylewam na ciasteczka, wkładam do lodówki na
3 godziny i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz