sobota, 7 września 2019

Nowy rok szkolny


Nowy rok szkolny

 

Nasza córka Ania poszła do następnej klasy, z czego cieszymy się bardzo. Wiadomo, co się z tym wiąże nowe koleżanki nowi koledzy. Poprosiła swoją mamę czy mogłaby zaprosić niektórych do domu. Wiadomo kochająca mama nie potrafi odmówić kochającej córce. Na początek na stole gościnnym pojawiły się, ciasteczka szkolne, biszkopty pałeczki kremowe z najlepszej firmy dr Gerard. Było też pyszne ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy

Tarta

Składniki

-230 g maki

-125 g masła

-1 jajko

-szczypta soli

-2 łyżki cukru pudru

 

 Pianka czekoladowa

-2 łyżeczki żelatyny

-odrobinka olejku waniliowego

-220 ml śmietany 30%

-400 g białej czekolady od dr Gerarda

-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard otulone ciemną czekoladą 120 g

 

 Mus

-500 g truskawek mrożonych

-1 galaretka truskawkowa

 

 Sposób przygotowania: łączę ze sobą wszystkie składniki na tarte, następnie formuję kule i owijam w folię, wkładam do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto wałkuję i wypełniam nim formę, nakrywam folią i obciążam np. grochem, aby ciasto nie urosło. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni najpierw na 15 minut, następnie ściągam folie i piekę jeszcze 10 minut na złoty kolor. Odstawiam do wystudzenia. Żelatynę zalewam małą ilością wody, zostawiam na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie gotuję do rozpuszczenia. W garnuszku gotuję mleko doprowadzając prawie do wrzenia, wyłączam palnik, dodaję połamaną czekoladę, olejek waniliowy i mieszam na gładką masę, następnie dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam dokładnie. Masę studzę i taką lekko tężejącą wykładam na zimną tarte, na masie czekoladowej układam ciasteczka Maltikeks (lekko je zanurzając) i wkładam na około 2 godziny do lodówki do stężenia. Truskawki miksuję, gotuję, dodaję galaretkę, intensywnie mieszam i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Zimny mus wylewam na ciasteczka, wkładam do lodówki na 3 godziny i gotowe. Smacznego! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz