poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Wielkanoce przysmaki.


Już w niedzielę Wielkanoc. Bardzo radosne święto, kojarzące się odradzającym się życiem. W poniedziałek Śmigus dyngus, na to wszystkie dzieci czekają. Pamiętam ten okres sprzed trzydziestu lat. Akurat przebywałem w Sanatorium w Zakopanem, oczekując na operację. To był trudny okres dla mojej rodziny. Ja spędzałem czas na oddziale szpitalnym a rodzice i brat w domu. Nikomu nie było wesoło. Teraz gdy mam własne dzieci, spędzamy każde święta rodzinnie. Śniadanie z żurkiem i jajeczkiem albo białą kiełbasą. Potem kawa z czymś słodkim, dla dzieci mam biszkopty Pasja wiśniowa i ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa od „dr Gerard”. Nie wyobrażam sobie aby na moim stole zabrakło mazurka i paschy. Uwielbiam tą drugą, cały rok czekam na paschę. Podzielę się z Wami przepisem na nią:
Składniki
  • 1 kg twarogu
  • 6 żółtek
  • Kostkę masła (200 g)
  • 250 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g migdałów
  • ½ laski wanilii
  • 100 g orzechów włoskich
  • Po 50 g daktyli i fig
  • 30 g skórki pomarańczowej

          Przygotowanie:
Miąższ wanilii siekamy na drobno, zalewamy śmietaną, mieszamy. Sparzone migdały obieramy ze skórki, sikamy wszystkie bakalie. Jeżeli mamy ser w bloku to mielimy go dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy śmietanę z wanilią, mieszamy. Kolejnym krokiem jest podgrzewanie jej na małym ogniu dodając po trochu ser i bakalie. Cały czas mieszając. Przygotowane wcześniej sitko wykładamy lnianą ściereczką. Masę przekładamy do sita, zawijamy ściereczkę i przyciskamy talerzykiem. Odkładamy do lodówki na dwanaście godzin. Po tym czasie rozwijamy ściereczkę i przykrywamy talerzem. Odwracając wykładamy ją na talerz. Gotową paschę dekorujemy migdałami, cukrowymi jajkami lub owocami. Ja zrobię niespodziankę zamiast jajeczek użyję draże Maltikeks. Co mogę zrobić, że tak lubię te chrupiące kuleczki w czekoladzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz