poniedziałek, 9 maja 2022

Bardzo dobre ciasto

Przygotowałam proste ciasto do kawy lub herbaty. Połączyłam ciasto kruche z jabłkami, budyniem oraz ciasteczkami kruchymi i wyszło bardzo dobre ciasto, doskonałe na deser. Wypróbujecie? Zapraszam. Oto składniki:

Ciasto
-2 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki mąki krupczatki
-250 g masła lub margaryny
-1 szklanka cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
-3 jajka
-2 łyżki śmietany 18%
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo
-3 budynie waniliowe lub śmietankowe
-1250 ml mleka
-6 łyżek cukru
-2 kg jabłek
-1 łyżeczka cynamonu
-bułka tarta
-kruche Rogaliki pudrowane od Dr Gerard opakowanie
-1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania: ciasto: jajka ubijam z cukrami. Do miski przesiewam mąki z proszkiem do pieczenia i łączę z masłem, dodaję ubite jajka oraz śmietanę i mieszam. Ciasto dzielę na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą). Dno blaszki (około 25/40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia wylepiam większą częścią ciasta i posypuję bułką tartą. Do mniejszej części ciasta dodaję kakao, mieszam i schładzam. Jabłka ścieram na tarce, mieszam z cynamonem i wykładam na podsypany bułką, kruchy spod. Na jabłka wykładam kruche Rogaliki pudrowane od Dr Gerarda posypane cukrem pudrem. Budyń: w szklance mleka mieszam budynie z cukrem, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i gotuję mieszając do zgęstnienia. Gorący budyń wylewam na Rogaliki pudrowane. Na budyń wykładam kawałki schłodzonego ciasta kakaowego. Ciasto piekę około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam znakomite Rogaliki pudrowane od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz