Wczoraj
oczekiwaliśmy gości. Zapowiedzieli się z wizytą Kuzyn z Rodziną. Mieszkają w
Toruniu, niby, blisko, ale nie mamy okazji się spotkać. Dlatego bardzo się ucieszyliśmy,
że Nas odwiedzą. Będąc w sklepie, kupiłem do kawy draże i wafelki Pryncypałki Dr
Gerard. Jednak moja Ślubna postanowiła upiec „Szneka z glancem”. W moim domu
bardzo lubimy wszystkie wyroby na drożdżach. Jednak bez kruszonki i glancu nie
ruszymy. Tak naprawdę mógłbym jeść tylko kruszonkę. Lukier dopełnia całości. Lubimy
robić je sami. W drodze wyjątku używamy kupnych albo gotowe polewy. Robiąc je
samemu, mamy wpływ na jego gęstość, co ma wpływ na grubość warstwy i łatwość
nakładania oraz czas zastygania. Oto przepisy na domowy lukier.
Składniki:
- 100 gram cukru (mielonego lub pudru)
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Cukier przesyp
do miseczki (przez sitko). Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W zależności,
jakiej gęstości chcesz uzyskać lukier dodaj wodę. Dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz
wymaganą gęstość udekoruj ciasto.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Składniki:
- 2 białka jajek
- 2 szklanki cukru (mielonego lub pudru)
- 2 łyżeczki soku owocowego
Przygotowanie:
W naczyniu ubić
białka na puszystą pianę (nie można upić na sztywno). Następnie dodać cukier i
ucierać aż lukier będzie śnieżnobiałą, gładką masą. W kolejnym kroku dodać sok
z owoców.
Myślę, że w każdym domu robiony jest podobny „glanc”. Najważniejsze, musi być słodki. Są osoby, które lubią kolorowe wersje lukru. Często eksperymentują z naturalnymi barwnikami owocowymi. Od lekko żółtego dodając cytrynę, przez pomarańczowy dodając soku z marchwi do czerwonego dzięki jagodom czy wiśniom. Można również wykorzystać gotowe barwniki spożywcze, które oferują pełną paletę kolorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz