Crumble - jest to owocowy deser przykryty kruszonką, który najlepiej smakuje na cieplo. Pomysł na ten deser wpadły pnie domu w Wielkiej Brytami podczas II wojny światowej.
W czasie wojny vylo ciężko o mąkę, więc pomysłowe kobiety wpadły na pomysł by przygotowywać cisto vez spodu z różnowgo rodzaju owocami, które przykrywane kruszonką i zapieczone , udawało ciasto.
Deser ten ze względu na szybkie przygotowanie, jak również smak kruszonki szybko się rozpowszechnił i jest do dziś chętnie przygotowywany.
Taki deser można przygotować według własnego pomysłu. Do tego można użyć każdego owocu, wszystko zależy od naszej fantazji.
Mogą to być zarówno owoce z kompotu, suszone lub świeże.
Ważne by z owoców usunąć pestki i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami owoce, które posypujemy cukrem oraz prawdziwą wanilią.
Podczas zapiekania owoce dodatkowo puszczą sok i powstanie pyszny deser owocowo waniliowy przyktyty kruszonką, to wprost pycha w gębie.
Najważniejsza w tym wszystkim to jest kruszonka, którą tak chętnie podjadaliśmy np. z ciasta drożdżowego.
Pamiętać musimy, że kruszonka musi być przygotowana z odpowiednich składników i musimy zachować odpowiednie proporcje.
By uzyskać doskonałą kruszonkę potrzebna jest jedna porcja masła, jedna porcja cukru i dwie porcje mąki.
Do miski należy wsypać mąkę, cukier i posiekane masło.
Masło schłodzone , a następnie nożem posiekane.
Ręcznie rozcieramy masło i mąkę z cukrem, aż do powstania małych grudek ciasta.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wcześniej przygotowane owoce i zapiekamy w piekarniku i pieczemy na zloty kolor. W ten sposób otrzymujemy
tzw deser Crumble.
Taki deser w towarzystwie słodkich Pryncypałów -Dr Gerarda będzie się prezentował bardzo apetycznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz