Witam.
Majówkę mam już za sobą. Przeżyłam nalot rodzinny. Zjedliśmy tony słodyczy ,,Dr
Gerard”. Najbardziej smakowały im Mafijne Choco oraz czekoladki. Udało mi się
także przygotować coś ze strony ,,Dr Gerard” Wypieki od serca. Wybrałam dla
najmłodszych przepis na Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie.
Potrzebowałam takich składników jak: 2 łyżki cukru kryształu drobnego. łyżeczka
cukru waniliowego, szczypta soli, 5 łyżek wiórek kokosowych, 150 g ciasteczek
Maltikeks ,,Dr Gerard” w gorzkiej czekoladzie,
2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej oraz1 łyżka skrobi ziemniaczanej. Jak
już składniki te miałam, wzięłam się do pracy przy której pomagały mi dwie małe
siostrzenice. Zaczęłyśmy pracę od włożenia do miseczki 4 garście ciasteczek
Maltikeks, a pozostałe zmiksowałyśmy na drobny piasek. W szklance mleka
wymieszałyśmy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną. Drugą szklankę mleka
zagotowałyśmy z wiórkami kokosowymi, cukrem kryształem, cukrem waniliowym oraz
szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlałyśmy szybko mieszankę mąki z
mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotowałyśmy na małym ogniu, aż
do zgęstnienia masy, starając się by nie powstały grudki. Budyń odstawiłyśmy do
przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możecie go zmiksować po przestudzeniu,
nasz był idealny. Zmiksowane ciasteczka przełożyłyśmy po równo do miseczek , odłożyłyśmy jedną łyżkę do ozdoby.
Na pokruszone ciasteczka położyłyśmy po garści całych ciasteczek, a na nie
wylałyśmy budyń. Całość oprószyłyśmy pokruszonymi ciasteczkami. Deser zniknął w
ciągu paru minut. Goście nie mogli się nachwalić. Podałam im stronę internetowa
,,Dr Gerard” https://drgerard.eu/przepisy . Polecam każdemu kto lubi coś pysznego
i zdrowego. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz