środa, 4 maja 2022

Blok czekoladowy

Tym razem chciałbym wam polecić blok czekoladowy z dodatkiem pryncypałek o smaku orzechowym i to tych od producenta Dr Gerarda.

Składniki:

● ½ szklanki mleka (125 ml)

● ¾ szklanki cukru (150g)

● 4 łyżki kakao

● 250 g masła

● 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")

● ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

● pryncypałki o smaku orzechowym, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (u mnie 100 g herbatników, 70 g rodzynek i 70 g orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).

2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki pryncypałki od Dr Gerarda lub wafle i bakalie.

3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.

2

 

4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

.Źródło https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/635-blok-czekoladowy

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz