piątek, 13 kwietnia 2018

Sernik z czekoladkami

Bardzo często korzystam z przepisów, które znajdują się na stronie Dr Gerarda, ponieważ moja rodzina uwielbia słodycze tej firmy. A dzisiaj wypróbowałam przepis od znajomej na sernik z czekoladkami Dr Gerarda i pianką krówkową. Muszę przyznać, że był bardzo pyszny, więc warto przygotować. Oto składniki: 

Ciasto
-250 g masła 
-pół szklanki cukru 
-5 jajek 
-2 szklanki mąki 
-2 łyżki kakao 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa serowa
-1 kg twarogu 
-5 jajka 
-1 szklanka cukru 
-250 ml śmietany 18%
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
-2 duże budynie o smaku krówki
-pół szklanki oleju 
-czekoladki Pasja od Dr Gerard (ja wybrałam mocca)

Pianka 
-2 galaretki cytrynowe 
-2 szklanki wody 
-400 g masy krówkowej

Sposób przygotowania: ciasto: jajka miksuję z cukrem i masłem, dodaję przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyrabiam, zagniatam i wykładam na blaszkę (30/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa: jajka miksuję z cukrem, dodaję ser, śmietanę, przesiane budynie, ekstrakt, olej i miksuję. Wylewam na surowe ciasto. Na masie serowej układam czekoladki Pasja (w 1 cm odstępach) lekko je zanurzając. Piekę około 60 minut w 175 stopniach, a następnie odstawiam do całkowitego wystudzenia. Pianka: galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Masę krówkową miksuję, dodaję galaretkę i krótko miksuję. Wykładam na wierzch zimnego sernika. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie niepowtarzalne w smaku czekoladki Pasja od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz