Bardzo często korzystam z przepisów, które znajdują się na stronie Dr Gerarda, ponieważ moja rodzina uwielbia słodycze tej firmy. A dzisiaj wypróbowałam przepis od znajomej na sernik z czekoladkami Dr Gerarda i pianką krówkową. Muszę przyznać, że był bardzo pyszny, więc warto przygotować. Oto składniki:
Ciasto
-250 g masła
-pół szklanki cukru
-5 jajek
-2 szklanki mąki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
-1 kg twarogu
-5 jajka
-1 szklanka cukru
-250 ml śmietany 18%
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 duże budynie o smaku krówki
-pół szklanki oleju
-czekoladki Pasja od Dr Gerard (ja wybrałam mocca)
Pianka
-2 galaretki cytrynowe
-2 szklanki wody
-400 g masy krówkowej
Sposób przygotowania: ciasto: jajka miksuję z cukrem i masłem, dodaję przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyrabiam, zagniatam i wykładam na blaszkę (30/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa: jajka miksuję z cukrem, dodaję ser, śmietanę, przesiane budynie, ekstrakt, olej i miksuję. Wylewam na surowe ciasto. Na masie serowej układam czekoladki Pasja (w 1 cm odstępach) lekko je zanurzając. Piekę około 60 minut w 175 stopniach, a następnie odstawiam do całkowitego wystudzenia. Pianka: galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Masę krówkową miksuję, dodaję galaretkę i krótko miksuję. Wykładam na wierzch zimnego sernika. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie niepowtarzalne w smaku czekoladki Pasja od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz