czwartek, 7 czerwca 2018

Orzeźwiający deser

Dzisiaj na deser przygotowałam orzeźwiające, przepyszne ciasto bez pieczenia z dwoma kremami, ciastkami, truskawkami i galaretką. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki: 

Krem cytrynowy
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-3 żółtka
-500 ml wody
-150 ml soku z cytryny
-skórka starta z 1 cytryny
-15 dag cukru
-20 dag masła

Krem śmietankowy
-400 ml śmietanki kremówki 30%
-1 galaretka cytrynowa 
-200 ml wrzątku
-1 łyżka cukru pudru
-1 cukier wanilinowy

Dodatkowo
-ciastka Magic śmietankowe od Dr Gerard 
-30-40 dag truskawek
-przezroczysta galaretka
-400 ml wrzątku

Sposób przygotowania: krem cytrynowy: do garnka wlewam 250 ml wody, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję. Do pozostałej wody dodaję żółtka,skórkę z cytryny, budynie i przez chwilę mieszam. Gdy woda cytrynowa zacznie się gotować, wlewam rozmieszane budynie i gotuję gęsty budyń. Następnie ściągam z ognia przykrywam folią spożywczą i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Cytrynową galaretkę zalewam 200 ml gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i odstawiam do wystudzenia. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam ciastka Magic. Miękkie masło ucieram na puszystą masę, stopniowo porcjami dodaję cytrynowy budyń i dokładnie ucieram. Cytrynowy krem wykładam na słodycze, wyrównuję i wkładam do lodówki. Krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, mieszając mikserem powoli wlewam lekko tężejącą, cytrynową galaretkę i miksuję do połączenia się składników. Krem śmietankowy wykładam na krem cytrynowy i wyrównuję. Układam połówki truskawek (lekko je zanurzam) i wkładam blaszkę do lodówki. Przezroczystą galaretkę rozpuszczam i studzę. Lekko tężejącą wylewam na truskawki. Ciasto przechowuję w lodówce. Idealny deser na ciepłe dni. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania tego deseru wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz