wtorek, 7 maja 2019

Idealne do kawki

Wczoraj na deser przygotowałam ciasto na spodzie ciasteczkowym z masą czekoladową, pokruszonymi wafelkami, masą kawową oraz biszkoptami i galaretką. Proste i pyszne połączenie idealne do kawki. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Spód
-ciastka Listki z cukrem i polewą od Dr Gerard pół opakowania
-kostka margaryny

Masa czekoladowa
-3 szklanki mleka
-175 g masła
-pół szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-2 budynie czekoladowe
-3 łyżki mąki
-1 łyżka kakao

Masa kawowa
-250 g masła lub margaryny
-pół szklanki cukru pudru
-400 g serka homogenizowanego waniliowego
-2,5 szklanki mleka w proszku
-1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
-125 ml wody
-1,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo
-Pryncypałki wafelki w czekoladzie poł opakowania 
-biszkopty pałeczki kremowo- truskawkowe od Dr Gerard opakowanie
-2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania: ciastka Listki drobno kruszę i mieszam z miękką margaryną, a następnie wykładam na dnie blaszki (25/25 cm) i wyrównuję. Do garnka wlewam 2 szklanki mleka, dodaję masło, cukier oraz cukier wanilinowy i podgrzewam do rozpuszczenia się masła i zagotowania. W osobnej misce mieszam 1 szklankę mleka, budynie czekoladowe, kakao i mąkę, następie wlewam na gotujące się mleko i dokładnie mieszam do zgęstnienia. Gorącą masę wykładam równomiernie na ciasteczkowy spód i odstawiam do wystygnięcia. Zimną masę posypuję pokruszonymi Pryncypałkami. Masa kawowa: do miski wkładam masło, dodaję cukier puder i ucieram na puch, dodaję mleko w proszku oraz serki i miksuję na gładką masę. Następnie dodaję kawę i ponownie miksuję. Do miski wlewam 125 ml gorącej wody, dodaję żelatynę, mieszam do wystudzenia, dodaję do masy i dokładnie miksuję. Masę wykładam na pokruszone wafelki. Ciasto wstawiam do lodówki żeby masa stężała. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzątku i odstawiam do wystudzenia, a następnie odlewam trochę do miski i maczam w niej pokrojone na mniejsze kawałki pałeczki kremowe i układam na stężałej masie kawowej (w równych odstępach). Resztę galaretki wykładam na wierzch ciasta gdy będzie już lekko tężejąca. Ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem powinno tam spędzić minimum 4 godziny. Do przygotowania tego lub innego deseru wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz