wtorek, 7 maja 2019
Majówka
W majówkę pojechałem z rodziną do znajomych na wieś. Pojechaliśmy w czwartek a wruciliśmy w niedzielę.Zabraliśmy z sobą słodycze od firmy Doktor Gerard jak naprzykład słone przekąski, draże pryncypałki. Pogoda była nie naj leprza ale co dziennie był grill.Któregoś dnia był też sernik cynamonowyz strony Doktora Gerarda. Mi Mo tego, że pogoda nie bardzo sprzyjała dni te szypko przeleciały.Ogulnie było miło. Zażyliśmy chociaż świeżego wiejskiego powietrza. Składniki
spód:
• 2 x opakowanie rurek cynamonowych z nadzieniem z pieczonego jabłka dr Gerard
• 200 g masła
Masa serowa:
• 1 kg twarogu
• 1 i 1/4 szklanki cukru
• 4 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
• 6 jajek
• 100- 150 ml śmietany kremówki (w zależności od twarogu, jeśli masa serowa będzie za sucha, można dolać kremówki)
• cukier waniliowy
• spora łyżeczka cynamonu
do dekoracji:
• opakowanie rurek cynamonowych z nadzieniem z pieczonego jabłka dr Gerard
• wstążeczka do związania deseru
Sposób przygotowania
Rurki dobrze rozkruszyć. Masło roztopić w kąpieli wodnej. Całość wymieszać i dobrze zagnieść.
Masę wyłożyć na dużą prostokątną blachę do ciasta.
Ser zmielić 2-3 razy i dodać śmietankę (można kupić już wcześniej zmielony, który jest dość wilgotny, więc śmietanki kremówki dodajemy 100 ml). Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę cukru i dalej ubijać, aż masa się usztywni. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru oraz cukrem waniliowym i cynamonem, całość dodać do zmielonego sera wsypując również mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać, następnie ostrożnie dodać ubitą pianę. Na koniec dosypać skórkę pomarańczową.
Piec ok. 1 godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu! Grzałka góra – dół .
Z upieczonego i ostygniętego sernika wycinać okrągłe desery (można za pomocą specjalnej obręczy do deserów lub przy pomocy szklanki z cienkiego szkła) i w dowolny sposób udekorować rurkami cynamonowymi z nadzieniem z pieczonego jabłka, na koniec przewiązać wstążką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz