poniedziałek, 6 lutego 2017

Bezowa niespodzianka.

Bardzo prosty deser bezowy moje dzieci go wielbiają. Jest to coś innego niż jakieś zwykłe ciasto.
Składniki
-5 białek
-5 łyżek cukru pudru
-cukier waniliowy
-10 dkg  wyłuskanych orzechów laskowych
-10 dkg śliwek
-2 gruszki, 2 jabłka
-2 łyżki rodzynek
-szklanka mrożonych wiśni lub czereśni bez pestek
-łyżka pokrojonej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
-ciastka Mafijne Choco Dr Gerarda
-draże Dr Gerarda na wierzch ciasta do dekoracji
-pół szklanki bitej śmietany
-łyżka bułki tartej do posypania blachy

Przygotowanie
Tortownicę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Owoce myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Na spód tortownicy układamy ciastka Mafijne Choco Dr Gerarda, na które to układamy część owoców z rodzynkami i smażoną skórką pomarańczową.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym i dokładnie mieszamy.
Pianę wykładamy na owoce wcześniej wyłożone na ciastkach w tortownicy.
Bezę posypujemy drobno siekanymi orzechami i owocami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Bezę pieczemy przez 15 minut. Upieczoną bezę kroimy na porcję, studzimy.
Wystudzoną bezę przybieramy bitą śmietaną, owocami oraz drażami Dr Gerarda.


Polecam i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz