czwartek, 12 kwietnia 2018

Deser

Wczoraj przygotowałam deser, w którym połączyłam moje ulubione smaki i wyszło przepyszne ciacho na kruchym cieście z makiem, słodyczami Dr Gerarda, masą budyniową i kruszonką. Warto wypróbować. Oto niezbędne składniki: 

Ciasto
-125 g masła 
-100 g cukru 
-1 jajko 
-2 żółtka 
-250 g mąki 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa budyniowa
-1 litr mleka 
-2 budynie śmietankowe z cukrem 
-100 g płatków migdałowych 

Masa makowa 
-1 puszka maku 
-2 białka 

Kruszonka
-200 g masła 
-150 g cukru 
-1 cukier wanilinowy 
-200 g mąki 

Dodatkowo
-ciastka Mafijne Cytrynowe (Lemon) od Dr Gerard 

Sposób przygotowania: ciasto: masło miksuję z cukrem, jajkiem i żółtkami, dodaję przesianą mąkę z proszkiem, zagniatam ciasto i wylepiam blaszkę (22/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa budyniowa: na mleku gotuję budynie, dodaję migdały i studzę często mieszając. Masa makowa: białka ubijam ze szczyptą soli i mieszam z makiem. Na surowe ciasto wykładam masę makową, układam ciastka Mafijne Cytrynowe i wykładam masę budyniową. Kruszonka: wszystkie składniki wkładam do miski i palcami rozcieram masło z mąkami i cukrami, tak aby powstało ciasto o konsystencji okruchów, następnie wkładam je do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie rozsypuję na masie budyniowej. Piekę około 60 minut w 175 stopniach. Do przygotowania tego ciasta wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Gr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz