piątek, 13 kwietnia 2018

Opowiadanie o ciastkach Dr Gerard i przepis cz II

Witam. Oto kolejna część opowiadania z ciasteczkami ,,Dr Gerard” w roli głównej oraz przepis na pyszne rafaello. Następnego dnia upieczone przeze mnie ciasto na krakersach ,,Dr Gerard” leżało już pokrojone i gotowe do pałaszowania. A ja szłam do pracy, bo „prządek w pracy musi być”… Jak ktoś  zechce mieć siłę i energię na zrobienie ciasta – oto przepis. Składniki:1 duże opakowanie krakersów ,,Dr Gerard” 180g, 1 cukier wanilinowy, 1/2 litra mleka, 250 g masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 płaskie łyżki maki pszennej, 2 czubate łyżki budyniu waniliowego. Do żółtek dodałam 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utarłam na jasną kremową masę. Następnie dodałam mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszałam mikserem. Pozostałe mleko zagotowałam z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodałam utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszałam i zagotowałam, ciągle mieszając. Gotującą się masę trzymałam na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjęłam z ognia i przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową. Masło utarłam mikserem. Do ostygniętej masy budyniowej dodałam po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszałam mikserem. Następnie dodałam 150g wiórków kokosowych i wymieszałam. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyłam papierem do pieczenia .Na dnie równomiernie ułożyłam warstwę krakersów i posmarowałam ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyłam warstwę krakersów i posmarowałam kremem, tak robiłam do wyczerpania składników, ostatnią warstwą był krem. Wierzch deseru posypałam resztą wiórków kokosowych i wstawiłam do lodówki na 3 godziny. I tak powstała opowieść o słodyczach ,,Dr Gerard” i podałam przepis. Proponuje spróbować Krakersy Kanapki Paprykowe oraz Krakersy Cebulowe. Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz