Witam.
Oto kolejna część opowiadania z ciasteczkami ,,Dr Gerard” w roli głównej oraz
przepis na pyszne rafaello. Następnego dnia upieczone przeze mnie ciasto na
krakersach ,,Dr Gerard” leżało już pokrojone i gotowe do pałaszowania. A ja
szłam do pracy, bo „prządek w pracy musi być”… Jak ktoś zechce mieć siłę i energię na zrobienie
ciasta – oto przepis. Składniki:1 duże opakowanie krakersów ,,Dr Gerard” 180g,
1 cukier wanilinowy, 1/2 litra mleka, 250 g masła lub margaryny, 3/4 szklanki
cukru, 2 żółtka, 2 płaskie łyżki maki pszennej, 2 czubate łyżki budyniu
waniliowego. Do żółtek dodałam 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utarłam
na jasną kremową masę. Następnie dodałam mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka,
wymieszałam mikserem. Pozostałe mleko zagotowałam z resztą cukru w rondelku z
grubym dnem. Dodałam utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszałam i
zagotowałam, ciągle mieszając. Gotującą się masę trzymałam na małym ogniu,
ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjęłam z ognia i przykryłam folią
spożywczą i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę
pokojową. Masło utarłam mikserem. Do ostygniętej masy budyniowej dodałam po 1
łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszałam mikserem.
Następnie dodałam 150g wiórków kokosowych i wymieszałam. Formę o wymiarach
20x20cm wyłożyłam papierem do pieczenia .Na dnie równomiernie ułożyłam warstwę
krakersów i posmarowałam ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyłam
warstwę krakersów i posmarowałam kremem, tak robiłam do wyczerpania składników,
ostatnią warstwą był krem. Wierzch deseru posypałam resztą wiórków kokosowych i
wstawiłam do lodówki na 3 godziny. I tak powstała opowieść o słodyczach ,,Dr
Gerard” i podałam przepis. Proponuje spróbować Krakersy Kanapki Paprykowe oraz
Krakersy Cebulowe. Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz