wtorek, 11 czerwca 2019

Ustka

Razem z Beatą , Krzysztofem, Jolą ,Kasią ,Basią i Grzegorzem wybraliśmy się w tym roku nad morze. Wynajęliśmy sobie miły i sympatyczny, ale też nie drogi hotelik w Ustce. Zaplanowaliśmy 4 dniowy pobyt w tej nadmorskiej miejscowości. Ponieważ nasz hotel znajdował się w centrum Ustki każdego dnia wybieraliśmy się pieszo na plażę. Zajmowało nam to około 20 minut. Pogoda była wyśmienita ,około dwudziestu kilku stopni, tak że zabieraliśmy ze sobą ręczniki i rozkłada liśmy się każdego dnia na plaży. Wesoło spędzaliśmy ze sobą czas grając w karty ,wspominając nasze wspólne wyprawy ,a przy okazji zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr .Gerard. Ostatniego dnia postanowiliśmy wypłynąć statkiem wycieczkowym w  morze. Rejs trwał około godziny, a my w tym czasie narobiliśmy sobie mnóstwo zdjęć na statku. Po powrocie do portu zjedliśmy smaczny obiad ,a na deser zamówiliśmy sobie sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na ten przepyszny sernik można znaleźć na stronie firmy Dr .Gerard."Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka
4 jajka,100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz