poniedziałek, 7 września 2020

Kolorowy deser

Dzisiaj na deser przygotowałam ciasto szpinakowe z malinową i śmietankową masą, jagodami i herbatnikami zbożowymi w czekoladzie mlecznej. Kolorowy deser bardzo smakował mojej rodzince. Idealny dodatek do popołudniowej kawki. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:


Ciasto 

-450 g mrożonego szpinaku

-3 jajka

-1 szklanka cukru

-1 szklanka oleju

-2 szklanki mąki pszennej


Malinowa masa 

-500 g malin

-750 ml śmietanki 30%

-3 łyżki żelatyny


Śmietankowa masa

-250 ml śmietanki 30%

-1 łyżka żelatyny


Dodatkowo 

-Torcik zbożowy od Dr Gerard opakowanie 

-szklanka jagód (ja miałam mrożone)


Sposób przygotowania: ciasto: szpinak odmrażam i odsączam z wody. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaję olej i miksuję do połączenia się składników. Mąkę i szpinak dodaję do masy jajecznej i ostrożnie mieszam. Przelewam do formy (około 36/24 cm) i piekę około 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Malinowa masa: rozgniatam maliny, śmietankę ubijam na sztywno, dodaję maliny i mieszam. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę i dodaję do masy. Zimne ciasto przecinam na dwie części. Na spód ciasta wykładam malinową masę i przykrywam drugim ciastem. Śmietankowa masa: ubijam śmietankę na sztywno, żelatynę rozpuszczam, studzę i dodaję do masy. Śmietankową masą smaruję ciasto, zanurzam w niej jagody (lekko rozmrożone), wyrównuję, a wierzch posypuję pokrojonymi na małe kawałeczki Torcikami zbożowymi w czekoladzie mlecznej. Przed podaniem dokładnie schładzam. Do przygotowania jak zawsze wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz