Ciasto
-450 g mrożonego szpinaku
-3 jajka
-1 szklanka cukru
-1 szklanka oleju
-2 szklanki mąki pszennej
Malinowa masa
-500 g malin
-750 ml śmietanki 30%
-3 łyżki żelatyny
Śmietankowa masa
-250 ml śmietanki 30%
-1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
-Torcik zbożowy od Dr Gerard opakowanie
-szklanka jagód (ja miałam mrożone)
Sposób przygotowania: ciasto: szpinak odmrażam i odsączam z wody. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaję olej i miksuję do połączenia się składników. Mąkę i szpinak dodaję do masy jajecznej i ostrożnie mieszam. Przelewam do formy (około 36/24 cm) i piekę około 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Malinowa masa: rozgniatam maliny, śmietankę ubijam na sztywno, dodaję maliny i mieszam. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę i dodaję do masy. Zimne ciasto przecinam na dwie części. Na spód ciasta wykładam malinową masę i przykrywam drugim ciastem. Śmietankowa masa: ubijam śmietankę na sztywno, żelatynę rozpuszczam, studzę i dodaję do masy. Śmietankową masą smaruję ciasto, zanurzam w niej jagody (lekko rozmrożone), wyrównuję, a wierzch posypuję pokrojonymi na małe kawałeczki Torcikami zbożowymi w czekoladzie mlecznej. Przed podaniem dokładnie schładzam. Do przygotowania jak zawsze wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz