Biszkopt
-7 jajek
-1 szklanka cukru
-1,5 łyżki maki tortowej
-1 łyżka bułki tartej
-200 g zmielonych orzechów włoskich
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-250 g serka mascarpone
-250 ml śmietanki 30%
-1 szklanka zmielonych orzechów ziemnych
-2 łyżki masy kajmakowej
-1 łyżka żelatyny
Polewa
-pół puszki masy kajmakowej
-pół tabliczki czekolady mlecznej
-posiekane orzechy włoskie
Dodatkowo
-krakersy Goldfish od Dr Gerard 1,5 szklanki
Sposób przygotowania: w jednej misce mieszam mąkę, orzechy włoskie, bułkę tartą i proszek do pieczenia. W drugiej misce żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję suche składniki i mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję porcjami do masy orzechowej powoli mieszając. Blaszkę (około 25/30 cm) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 30 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę. Śmietankę ubijam z mascarpone, następnie miksując mieszam z masą kajmakową, zimną żelatyną oraz orzechami ziemnymi. Ostudzony biszkopt orzechowy przecinam na dwa blaty. Na jeden blat wykładam masę, zanurza w niej (w równych odstępach) krakersy Goldfish, wyrównuję wierzch i przykrywam drugim blatem. Czekoladę rozpuszczam razem z masą kajmakową w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą smaruję wierzch ciasta i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Do przygotowania wykorzystałam krakersy Goldfish od Dr Gerarda, ponieważ są przepyszne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz