środa, 9 września 2020

Przepyszne ciacho

Na deserek przygotowałam ciacho składające się z orzechowego biszkoptu, kremu orzechowego, w którym zanurzyłam krakersy oraz polewy czekoladowej z kajmakiem i orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Chcecie spróbować? Oto niezbędne składniki:


Biszkopt

-7 jajek

-1 szklanka cukru

-1,5 łyżki maki tortowej

-1 łyżka bułki tartej

-200 g zmielonych orzechów włoskich

-2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem

-250 g serka mascarpone

-250 ml śmietanki 30%

-1 szklanka zmielonych orzechów ziemnych

-2 łyżki masy kajmakowej

-1 łyżka żelatyny


Polewa

-pół puszki masy kajmakowej 

-pół tabliczki czekolady mlecznej

-posiekane orzechy włoskie


Dodatkowo

-krakersy Goldfish od Dr Gerard 1,5 szklanki


Sposób przygotowania: w jednej misce mieszam mąkę, orzechy włoskie, bułkę tartą i proszek do pieczenia. W drugiej misce żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję suche składniki i mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję porcjami do masy orzechowej powoli mieszając. Blaszkę (około 25/30 cm) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 30 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę. Śmietankę ubijam z mascarpone, następnie miksując mieszam z masą kajmakową, zimną żelatyną oraz orzechami ziemnymi. Ostudzony biszkopt orzechowy przecinam na dwa blaty. Na jeden blat wykładam masę, zanurza w niej (w równych odstępach) krakersy Goldfish, wyrównuję wierzch i przykrywam drugim blatem. Czekoladę rozpuszczam razem z masą kajmakową w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą smaruję wierzch ciasta i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Do przygotowania wykorzystałam krakersy Goldfish od Dr Gerarda, ponieważ są przepyszne. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz