Przyjaciółka zaprosiła mnie na taki można powiedzieć babski wieczór, więc postanowiłam przygotować na tę okazję coś słodkiego, ale tylko dla dorosłych. W rezultacie wyszedł torcik przełożony kremem z likieru czekoladowego, rurkami waflowymi i kremem migdałowym, a na wierzchu udekorowany prażonymi migdałami. Torcik wyglądał imponująco. Spróbujecie? Oto składniki:
Ciasto
-1 szklanka mąki
-1 szklanka maku
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka oleju rzepakowego
-4 białka
-4 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Krem I
-300 ml gęstego likieru czekoladowego
-2 łyżeczki żelatyny
Krem II
-200 ml mleka
-pół budyniu waniliowego
-2 łyżki cukru
-100 g masła
-15 g migdałów w płatkach
-olejek migdałowy
Dodatkowo
-150 g płatków migdalowych
-1 cukier wanilinowy
-rurki z kremem z mlecznej czekolady od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: białka ubijam ze szczyptą soli. Żółtka ubijam z cukrem, dodaję olej. Mak mieszam z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, mieszam, a następnie dodaję białka i ponownie mieszam. Masę przekładam do tortownicy (średnica 26 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Studzę i przecinam wzdłuż na pół. Krem I: likier łączę z rozpuszczoną żelatyną. Wstawiam do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie gęsta wykładam połowę na pierwszy spód ciasta i przykrywam drugim ciastem. Na wierzch wykładam pozostały krem, na którym układam rurki z kremem z mlecznej czekolady (w równych odstępach). Krem II: z mleka odlewam pół szklanki mleka, resztę gotuję z cukrem. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy i wlewam na gotujące się mleko, mieszając gotuję do zgęstnienia. Ugotowany budyń zdejmuję z ognia i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram do białości. Do utartego masła dodaję porcjami zimny budyń i ucieram. Następnie dodaję kilka kropli olejku migdałowego i ucieram. Na samym końcu dodaję płatki migdałowe. Krem wykładam na rurki z kremem. Migdały prażę na rozgrzanej patelni, posupując cukrem wanilinowym, następnie studzę i posypuję wierzch ciasta. Do przygotowania tego przepisu wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz