Kardamon, cynamon czy….
Kardamon, cynamon
czy może jakieś inne przyprawy? Kardamon jest przyprawą korzenną
dodaje się go do ciast, ciasteczek lub kawy. Ja codziennie piję
rano kawę z pół łyżeczki kardamonu i pół łyżeczki cynamonu.
Dodaje się gpo również do nalewek łagodzi dolegliwości
żołądkowe. Najczęściej dodajemy go również do pieczenia
pierników wraz z gałką muszkatołową, imbirem czy goździkami.
Pyszna również jest herbata z kardamonem, cytryną i dodatkiem
miodu. A cynamon jest popularną przyprawą dodawaną do ciastek w
cukiernictwie. Powstają pyszne słodycze pierniki z nadzieniem
wieloowocowym w polewie czekoladowej dr Gerarda. Cynamon
jest bardzo aromatyczną przyprawą. Wpływa
korzystnie na układ pokarmowy i obniża poziom cukru we krwi.
Zmniejsza łaknienie na słodycze dlatego poranną kawę piję z jego
dodatkiem aromat i smak kawy sprawia, że mam wrażenie jak bym jadła
pyszną szarlotkę. A
wiadomo, że bez niego nie było by ciastek z dodatkiem jabłek czy
jabłecznika. A co z
wanilią> To chyba najbardziej znana i najczęściej przez nas
stosowana przyprawa. Choć by do naleśników na słodko, ciast,
tortów, ciasteczek czy słodkich nalewek.
Dodajemy ją w formie olejku
do ciast czy jako cukier waniliowy. Przyprawy są świetnym
uzupełnieniem naszej diety. Nadają smaku i aromatu jak również
mają pozytywny wpływ na nasz nastrój i zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz