Witam.
Mam ochotę na coś słodkiego. Niestety w domu zabrakło słodyczy firmy ,,Dr
Gerard”. Ostatnia paczka biszkoptów Juppi!, zniknęła dziś rano. Chyba będę
musiała coś sama przygotować. Wczoraj zajrzałam na stronę firmy ,,Dr Gerard”, i
zainspirowało mnie kilka przepisów. Na moje szybie słodkie ciasto, potrzebuję
składników takich jak: 5 jajek, 1,5 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, 1 cukier
waniliowy, 1 opakowanie proszku do pieczenia, masa krówkowa, powidła, 3/4 litra
ponczu kokosowego. Gdybym miała ciastka Pryncypałki, to na pewno
wykorzystałabym je do ciasta, lub jego dekoracji. I tak zaczęłam swoją pracę od
wybicia jajek w całości do miski, dodaję cukier i cukier waniliowy. Wszystko
razem ubijam na puszystą masę. Łączę proszek do pieczenia z mąką, i łączę z
masą jajeczną. Przekładam do przygotowanej dużej blaszki, i piekę około 30 min
w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzę, i dzielę je na dwie części. Spodnią
część lekko nasączam, i smaruję powidłami, albo dżemem. Przykrywam drugą
częścią ciasta, i też lekko nasączam. Całość smaruję masą krówkową. Można
posypać wiórkami kokosowymi, albo pysznymi pokruszonymi ciastkami Pryncypałkami
,,Dr Gerard”. Ciastem pachniało w całym domu, i pierwszy kawałek mogłam sama
zjeść, jak nikogo jeszcze nie było w domu. Po kilku godzinach do domu wróciły
moje łasuchy, i ciasto zniknęło. Wiedziałam, że jutro czeka mnie spacer do
sklepu po słodycze ,,Dr Gerard”. Kupię ciastka markizy Mafijne oraz biszkopty
Juppi, i może coś solonego do przekąszenia. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz