Spód
-ciastka wielozbożowe
Vit'am mleko czekolada od Dr Gerard
Krem
-200 g obranych orzechów włoskich
-200 ml mleka
-200 g miękkiego masła
-150 g cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
-wafle z kremem z mleczną czekoladą od Dr Gerard
-5-6 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego
-szklanka obranych orzechów włoskich
Sposób przygotowania: krem: orzechy włoskie drobno mielę, a następnie zalewam mlekiem i podgrzewam w rondelku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy. Zdejmuję z ognia i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie miękkie masło z cukrem pudrem ubijam do puszystości i porcjami łączę z masą orzechową. Na samym końcu dodaję ekstrakt z wanilii. Krem dokładnie miksuję. Złożenie: na dnie formy (20/20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układam najpierw warstwę ciastek wielozbożowych Vit'am, następnie wykładam połowę masy orzechowej, układam na niej wafle (jeden obok drugiego), wykładam resztę masy i posypuję obficie pokruszonymi waflami. Wierzch smaruję kremem czekoladowym i dekoruję posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto przed podaniem dokładnie schładzam w lodówce. Do przygotowania tego lub innego deseru wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz