Zdrowe przyprawy.
Zbliża
się jesień po niej zima. A z nią sezon przeziębień. Ten rok
będzie dla wszystkich szczególny ze względu na panującą pandemię
koronawirusa. Teraz więc jest dobry czas na to aby budować i
wzmacniać swoją odporność. Możemy przygotować w domu rozmaite
mikstury. Jedną z nich jest sok z czarnego bzu. Wystarczy go
pozbierać i zrobić soki. Dodawać je do herbaty. Idealny będzie
imbir o działaniu rozgrzewającym. Posiada on mnóstwo olejków
eterycznych, które działają przeciw zapalnie czy przeciwwirusowo.
Zawiera cenne witaminy i mikroelementy dla naszego zdrowia. Warto już
dziś przygotowywać sobie herbatę lub wodę z dodatkiem
wyciśniętego soku z imbiru wraz z cytryną oraz miodem. Taki imbir
możemy przechowywać w słoiku w lodówce. Następnymi przyprawami
może być kurkuma dodawane do zup, sosów płatów czy napoi.
Idealna będzie także gałka muszkatołowa może być dodawana do
różnych potraw nie tylko do pieczenia pierników. Dodajemy w
niewielkiej ilości do napoi. Do tego aromatyczny cynamon. Ja
jesienią zapalam w kominku olejek cynamonowy. Po całym mieszkaniu
rozchodzi się ciepły, słodkawy zapach. Cynamon ma świetne
działanie przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej oraz
przyspiesza przemianę materii. Warto więc przygotowywać potrawy
lub ciasta z jego dodatkiem. Świetny przepis na deser z jesiennymi
owocami ze strony dr Gerarda. Link do strony:
https://drgerard.eu/crumble-z-jesiennych-owocow-z-ciasteczkami-witam/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz