poniedziałek, 12 czerwca 2017

Sernik z truskawkami i kruchymi ciasteczkami

W weekend przygotowałam sernik na ciastkach zbożowych (można je zastąpić kruchym ciastem-składniki znajdują się poniżej) z masą serową, słodkimi truskawkami i drobnymi ciasteczkami w czekoladzie mlecznej. Wspaniale smakowało. Spróbujesz? Oto niezbędne składniki:

Kruche ciasto
-półtorej szklanki mąki
-pół szklanki cukru pudru
-1 jajko
-125 g masła lub margaryny
-2 łyżki ciemnego kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia


Albo

Spód
-Wit'am- ciastka na dzień dobry od Dr Gerard opakowanie 


Masa serowa
-1 kg sera z wiaderka
-5 jajek
-125 g masła lub margaryny
-1 szklanka cukru
-2 budynie waniliowe


Dodatkowo
-20 dag świeżych truskawek
-ciastka Maltikeks od Dr Gerard (według uznania)


Sposób przygotowania: kruche ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto, następnie formuję kulę i wkładam do lodówki do schłodzenia, a następnie zimne wykładam na blaszkę. Albo wykładam blaszkę (24/35 cm) papierem do pieczenia, a następnie wykładam pokruszone ciastka Wit'am Dr Gerarda (tak zrobiłam tym razem). Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i kroję na kawałki (wielkość dowolna). Masa serowa: masło lub margarynę ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypuję budynie w proszku, dodaję ser i dokładnie ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy serowej i powoli mieszam. Na pokruszone ciastka wykładam masę serową, a na wierzch pokrojone truskawki i ciastka Maltikeks Dr Gerarda. Sernik piekę w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Upieczony studzę w piekarniku lekko uchylonym. Zimny wyjmuję i wkładam do lodówki. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. Polecam i życzę smacznego! A do przygotowania tego przepisu wykorzystajcie najlepsze słodycze Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz