środa, 6 września 2017

Jeszcze letnia tarta



    Tarta pyszne ciasto w bardzo letniej odsłonie. Moja ulubiona letnia słodycz do kawy. Idealne połączenie budyniu, malin i zwierzaczków maślanych Dr Gerarda na ciasteczkowy spód. To mój wypiek znikający w jeden wieczór. Zachęcam wszystkich do wypieku tarty gdy są jeszcze świeże owoce.
Składniki na spód
-250 g ciasteczek maślanych Dr Gerarda
-90 g roztopionego masła

Składniki na krem budyniowy
-6 żółtek
-120 g cukru
-20 g mąki pszennej
-20 g mąki ziemniaczanej
-450 ml mleka
-2 łyżeczki zapachu arakowego
-100 g masła w tem. pokojowej

Dodatkowo
-250 g malin, borówki amerykańskiej
-płatki migdałowe do posypania

Zwierzaczki maślane kruszę blenderem. Masło roztapiamy, studzimy i mieszamy z ciasteczkami. Z powstałej masy formujemy spód wylepiając nim formę do tarty. Całość wstawiamy do lodówki na ok.1 godz. Po tym czasie spód zapiekamy ok. 15 minut w 180 C.
Z kolei na budyń żółtka i cukier mielimy do białości i puszystości. Dodajemy 50 ml mleka,makę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt arakowy i miksujemy. Resztę mleka gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy, często mieszając jak budyń do zgęstnienia. Gotowy krem studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Całą masę wlewamy na wystudzony ciasteczkowy spód. Tak powstałą tartę schładzamy w lodówce. Dekorujemy malinami , borówkami i płatkami migdałów. Rozkoszujemy się letnią tartą popijając kawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz