Pragnienia
małej Zosi.
Mała Zosia
wracała z babcią z przedszkola. Na niebie świeciło piękne słoneczko, gdy nagle
z małej chmurki zaczął padać deszcz. Zosia z babcią szybko biegły w stronę domu. Przemoczona Zosia nie straciła jednak dobrego humoru i zaproponowała babci, że powie jej wierszyk. "Słonko świeci, deszczyk pada, Baba Jaga masło zjada". Babcia roześmiała się.
Szybko postanowiły się przebrać, zrobiły sobie ciepłą herbatkę z miodem i pogryzały chrupiące ciasteczka z firmy Dr Gerard. Nagle Zosia odezwała się:
z małej chmurki zaczął padać deszcz. Zosia z babcią szybko biegły w stronę domu. Przemoczona Zosia nie straciła jednak dobrego humoru i zaproponowała babci, że powie jej wierszyk. "Słonko świeci, deszczyk pada, Baba Jaga masło zjada". Babcia roześmiała się.
Szybko postanowiły się przebrać, zrobiły sobie ciepłą herbatkę z miodem i pogryzały chrupiące ciasteczka z firmy Dr Gerard. Nagle Zosia odezwała się:
- Babciu, a
może dałybyśmy Babie Jadze kilka zwierzaków maślanych, bo przecież one są tak
smaczne, że może ona nie będzie zjadała już masła i wtedy przestanie padać
deszcz, a zaświeci słoneczko. My będziemy mogły pójść na plac zabaw troszeczkę
poszaleć. Babie Jadze na pewno zasmakują takie ciasteczka. Jeśli nie te,
to mamy jeszcze wafelki pryncypałki Dr Gerard
i te to już na pewno będą jej smakowały. Są przecież takie pyszne, prawda?
Babcia z
czułością uśmiechnęła się do swojej wnuczki gładząc ją przy tym delikatnie po
głowie. Wzruszył ją pomysł wnuczki, więc postanowiła przygotować coś
wyjątkowego
z produktów Dr Gerarda. Na stronie deseroteki znalazła łatwy przepis na tak wyjątkową okazję. Oto on:
z produktów Dr Gerarda. Na stronie deseroteki znalazła łatwy przepis na tak wyjątkową okazję. Oto on:
Kruche
ciastka z drażami Maltikeks
Składniki:
- 300 g
draży Maltikeks Czekolada dr Gerard
- 175 g masła roztopionego
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g drobnego cukru brązowego
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
Sposób
przygotowania
Piekarnik
rozgrzewamy do 175 stopni. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W oddzielnym
naczyniu mieszamy za pomocą miksera masło i oba cukry na gładko (3-4 min),
dodajemy ekstrakt, jajko i żółtko, a następnie wszystko ubijamy do
uzyskania lekkiej kremowej masy. Potem stopniowo dodajemy sypkie składniki. Gdy
wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodajemy draże Maltikeks Czekolada dr
Gerard i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do
lodów wykładamy ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między
porcjami.
Pieczemy
15-17 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka
będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka
minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.
No, takim
super deserem zakończyć dzień, to świetna sprawa, pomyślała babcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz