wtorek, 7 listopada 2017

Pyszna szarlotka.

Pyszna szarlotka.

W ten weekend mieliśmy gości. Jak już pisałam przygotowałam przepyszny jabłecznik choć również prócz mojego ciasta znalazły się słodycze dr Gerarda rurki waflowe oraz ciastka Jungle, ciastka Mafijne. Każdy znalazł coś smacznego dla siebie bo byli również tacy, którzy nie lubili jabłecznika. A muszę przyznać, że wygląda i smakuje wyśmienicie. Podaję przepis może ktoś skorzysta.
Potrzebujemy jabłek dwa kilogramy najlepiej szarą renetę ale ja sama miałam rozmaite jabłka, dwie galaretki cytrynowe, kisiel cytrynowy, 2 szklanki soku pomarańczowego, trzy cztery łyżki cukru najlepiej spróbować czy są słodkie.
Biszkopt:
4 jajka,
¾ szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
warstwa piankowa:
2 śmietanki kremówki po 200 mililitrów,
2 serki homogenizowane z kawałkami czekolady lub o smaku pieczonego jabłka,
4 łyżeczki żelatyny,
¼ szklanki mleka,
3 łyżki cukru pudru,
czekolada gorzka do ozdoby.
Najpierw zanim upieczemy biszkopt przygotujmy jabłka. Należy je umyć, obrać i pokroić w plastry. Wkładamy do garnka dodajemy cukier i smażymy do momentu delikatnego rozgotowania. Następnie dodajemy jedną szklankę soku i gotujemy wsypujemy galaretkę. W drugiej szklance rozpuszczamy kisiel i dodajemy do musu i delikatnie gotujemy.
Pieczemy biszkopt z tych produktów lub jak mamy własny przepis.Po ostudzeniu biszkoptu nakładamy na niego masę jabłkową. Na wierzch nakładamy masę z bitej śmietany. Ubijamy kremówki dodajemy serki i przygotowaną żelatynę. Wylewamy masę. Na wierzch trzemy czekoladę na wiórki. Do lodówki do następnego dnia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz