Pyszna
szarlotka.
W ten weekend
mieliśmy gości. Jak już pisałam przygotowałam przepyszny
jabłecznik choć również prócz mojego ciasta znalazły się
słodycze dr Gerarda rurki waflowe oraz ciastka Jungle,
ciastka Mafijne. Każdy znalazł coś smacznego dla siebie bo byli
również tacy, którzy nie lubili jabłecznika. A muszę przyznać,
że wygląda i smakuje wyśmienicie. Podaję przepis może ktoś
skorzysta.
Potrzebujemy jabłek
dwa kilogramy najlepiej szarą renetę ale ja sama miałam rozmaite
jabłka, dwie galaretki cytrynowe, kisiel cytrynowy, 2 szklanki soku
pomarańczowego, trzy cztery łyżki cukru najlepiej spróbować czy
są słodkie.
Biszkopt:
4 jajka,
¾ szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,
szczypta soli,
warstwa piankowa:
2 śmietanki
kremówki po 200 mililitrów,
2 serki
homogenizowane z kawałkami czekolady lub o smaku pieczonego jabłka,
4 łyżeczki
żelatyny,
¼ szklanki mleka,
3 łyżki cukru
pudru,
czekolada gorzka do
ozdoby.
Najpierw zanim
upieczemy biszkopt przygotujmy jabłka. Należy je umyć, obrać i
pokroić w plastry. Wkładamy do garnka dodajemy cukier i smażymy do
momentu delikatnego rozgotowania. Następnie dodajemy jedną szklankę
soku i gotujemy wsypujemy galaretkę. W drugiej szklance rozpuszczamy
kisiel i dodajemy do musu i delikatnie gotujemy.
Pieczemy biszkopt z
tych produktów lub jak mamy własny przepis.Po ostudzeniu biszkoptu
nakładamy na niego masę jabłkową. Na wierzch nakładamy masę z
bitej śmietany. Ubijamy kremówki dodajemy serki i przygotowaną
żelatynę. Wylewamy masę. Na wierzch trzemy czekoladę na wiórki.
Do lodówki do następnego dnia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz