Czas na truskawki.
Już
pojawiły się słodkie, pachnące nasze rodzime truskawki. Są pełne
słońca i słodyczy. Na straganach mamy ich wysyp dzięki temu, że
pogoda im sprzyja. U mnie na działce już pierwsze się
zaczerwieniły. Są bardzo proste w uprawie i bardzo wdzięczne,
warto choć kilka sadzonek mieć u siebie. Dostępne są również
truskawki w formie wiszącej więc nawet na balkonie mogą cieszyć
nasze oko i podniebienie. Pełne witamin i mnóstwo dobrych wartości
odżywczych a przy tym mało kaloryczne. Kto ich nie lubi. Truskawki
możemy jeść dosłownie pod każdą postacią. Najlepiej jeść je
na surowo. Przepyszne są ze śmietaną, czekoladą. Możemy
przygotowywać przepyszne koktajle z jogurtem naturalnym czy kefirem
lub maślanką. Do tego na upalne dni moje ulubione ciastka
śniadaniowe na przekąskę w ciągu całego dnia
Dr
Gerarda ciastka wielozbożowe wit’AM z kawałkami
czekolady i z mlekiem wzbogacone w witaminy i składniki mineralne
lub z jabłkami i rodzynkami. Moim ulubionym deserem i bardzo
zdrowym jest deser zrobiony z kaszki manny. Gotujemy ją na mleku,
dodajemy cukier oraz cukier waniliowy waniliowy. Dodajemy sparzone
rodzynki. Mieszamy, nakładamy do pucharków. Miksujemy truskawki na
mus, polewamy nim kaszkę następnie ubijamy bitą śmietanę
nakładamy na mus i dekorujemy połówkami truskawek. Przepyszny
truskawkowy deser. Warto wymyślać i korzystać z sezonu
truskawkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz