czwartek, 6 czerwca 2019

Czas na truskawki.


Czas na truskawki.

Już pojawiły się słodkie, pachnące nasze rodzime truskawki. Są pełne słońca i słodyczy. Na straganach mamy ich wysyp dzięki temu, że pogoda im sprzyja. U mnie na działce już pierwsze się zaczerwieniły. Są bardzo proste w uprawie i bardzo wdzięczne, warto choć kilka sadzonek mieć u siebie. Dostępne są również truskawki w formie wiszącej więc nawet na balkonie mogą cieszyć nasze oko i podniebienie. Pełne witamin i mnóstwo dobrych wartości odżywczych a przy tym mało kaloryczne. Kto ich nie lubi. Truskawki możemy jeść dosłownie pod każdą postacią. Najlepiej jeść je na surowo. Przepyszne są ze śmietaną, czekoladą. Możemy przygotowywać przepyszne koktajle z jogurtem naturalnym czy kefirem lub maślanką. Do tego na upalne dni moje ulubione ciastka śniadaniowe na przekąskę w ciągu całego dnia
Dr Gerarda ciastka wielozbożowe wit’AM z kawałkami czekolady i z mlekiem wzbogacone w witaminy i składniki mineralne lub z jabłkami i rodzynkami. Moim ulubionym deserem i bardzo zdrowym jest deser zrobiony z kaszki manny. Gotujemy ją na mleku, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy waniliowy. Dodajemy sparzone rodzynki. Mieszamy, nakładamy do pucharków. Miksujemy truskawki na mus, polewamy nim kaszkę następnie ubijamy bitą śmietanę nakładamy na mus i dekorujemy połówkami truskawek. Przepyszny truskawkowy deser. Warto wymyślać i korzystać z sezonu truskawkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz