Przygotowałam dzisiaj typowo letnie, szybkie, słodkie ciacho bez pieczenia na biszkoptach z masą budyniową, markizami, masą czekoladową i warstwą galaretki z truskawkami. Spróbujecie takiego połączenia? Oto potrzebne składniki:
Spód
-biszkopty Juppi! od Dr Gerard 1,5 opakowania
Masa budyniowa
-2 budynie śmietankowe po 40 g
-10 dag cukru
-3 szklanki mleka
-3 łyżki masła
Masa czekoladowa
-300 ml śmietanki kremówki 36%
-25 dag serka mascarpone
-10 dag gorzkiej czekolady
-2 łyżki cukru pudru
Warstwa truskawkowa
-1/2 kg truskawek
-2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo
-markizy Mafijne od Dr Gerard ja wybrałam DUO pół
opakowania
Sposób przygotowania: na dno blaszki (24/28 cm) wyłożonej papierem wykładam warstwę biszkoptów Juppi! od Dr Gerarda. Masa budyniowa: dwie szklanki mleka gotuję z cukrem, w pozostałej szklance mleka mieszam proszek budyniowy, wlewam na gotujące się mleko i gotuję gesty budyń. Ściągam z ognia dodaję masło i mieszam do połączenia. Pozostawiam na chwilę, a następnie wylewam gorący budyń na biszkopty, wyrównuję, posypuję rozdrobnionymi markizami i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Masa czekoladowa: śmietankę kremówkę wlewam do rondelka, podgrzewam i dodaję połamaną gorzką czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Odkładam do całkowitego wystudzenia, a następnie do masy dodaję serek mascarpone oraz cukier puder i miksuję. Gotową masę wykładam na markizy. Warstwa truskawkowa: galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, a gdy będzie już lekko tężejąca dodaję truskawki, mieszam i wylewam na masę czekoladową. Przechowuję w lodówce. Idealne na upalne dni z pysznymi słodyczami Dr Gerarda i sezonowymi owocami. Polecam. Warto wypróbować. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz