piątek, 4 września 2020

Najsmaczniejsze słodycze

Przygotowałam ostatnio ciasto na wafelkach w czekoladzie z kremem budyniowym, galaretką z owocami, pełnoziarnistymi ciasteczkami i polewą. Wyśmienicie smakuje z filiżanką kawy. Deser doskonały na każdą porę roku. Wypróbujecie? Oto składniki:

Krem 

-700 ml mleka

-6 łyżek cukru

-16 g cukru wanilinowego

-2 budynie śmietankowe

-1 łyżeczka mąki pszennej

-2 żółtka

-20 dag masła


Galaretka

-2 galaretki o smaku owoce leśne 

-3 szklanki gorącej wody 

-pół litra różnych owoców: maliny,  porzeczka, borówka itp. 


Polewa 

-20 dag masła

-4 łyżki cukru

-pół szklanki wody

-2 szklanki mleka w proszku

-1 łyżka kakao


Dodatkowo 

-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard opakowanie 

-100 g czekolady mlecznej 

-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerard pół opakowania 

Sposób przygotowania: krem: odlewam szklankę mleka i mieszam w nim żółtka, budyń i mąkę pszenną. Resztę mleka gotuję razem z cukrami. Mieszaninę wlewam na gotujące się mleko i gotuję do zgęstnienia. Zestawiam z ognia i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Masło ucieram na puch, dodaję porcjami budyń i miksuję na gładki krem. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki wsypuję owoce i mieszam. Blaszkę (około 24/28 cm) wykładam papierem, na dnie układam wafelki Pryncypałki, smaruję połową kremu, posypuję obficie startą czekoladą i wylewam tężejącą galaretkę z owocami, nakładam resztę kremu, w kremie zanurzam przekrojone na pół pełnoziarniste ciastka cięciem do dołu. Polewa: masło, wodę oraz cukier podgrzewam, aż do rozpuszczenia i studzę mieszając, następnie wsypuję partiami mleko w proszku i mieszam do zgęstnienia. Odlewam trochę polewy i mieszam ją z kakao. Białą polewę rozprowadzam na całej powierzchni ciasta, a ciemną polewą robię wzorki. Ciasto przechowuję w lodówce, podaję dopiero po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze i bardzo wyraźnie podkreśliły niepowtarzalny smak i wygląd tego deseru, więc polecam i życczę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz