Krem
-700 ml mleka
-6 łyżek cukru
-16 g cukru wanilinowego
-2 budynie śmietankowe
-1 łyżeczka mąki pszennej
-2 żółtka
-20 dag masła
Galaretka
-2 galaretki o smaku owoce leśne
-3 szklanki gorącej wody
-pół litra różnych owoców: maliny, porzeczka, borówka itp.
Polewa
-20 dag masła
-4 łyżki cukru
-pół szklanki wody
-2 szklanki mleka w proszku
-1 łyżka kakao
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard opakowanie
-100 g czekolady mlecznej
-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerard pół opakowania
Sposób przygotowania: krem: odlewam szklankę mleka i mieszam w nim żółtka, budyń i mąkę pszenną. Resztę mleka gotuję razem z cukrami. Mieszaninę wlewam na gotujące się mleko i gotuję do zgęstnienia. Zestawiam z ognia i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Masło ucieram na puch, dodaję porcjami budyń i miksuję na gładki krem. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki wsypuję owoce i mieszam. Blaszkę (około 24/28 cm) wykładam papierem, na dnie układam wafelki Pryncypałki, smaruję połową kremu, posypuję obficie startą czekoladą i wylewam tężejącą galaretkę z owocami, nakładam resztę kremu, w kremie zanurzam przekrojone na pół pełnoziarniste ciastka cięciem do dołu. Polewa: masło, wodę oraz cukier podgrzewam, aż do rozpuszczenia i studzę mieszając, następnie wsypuję partiami mleko w proszku i mieszam do zgęstnienia. Odlewam trochę polewy i mieszam ją z kakao. Białą polewę rozprowadzam na całej powierzchni ciasta, a ciemną polewą robię wzorki. Ciasto przechowuję w lodówce, podaję dopiero po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze i bardzo wyraźnie podkreśliły niepowtarzalny smak i wygląd tego deseru, więc polecam i życczę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz