czwartek, 6 grudnia 2018

Pierniczki Ewuni.


Pierniczki Ewuni.

Kiedy wchodziłam na klatkę schodową poczułam aromatyczny zapach świeżo pieczonych pierniczków. To tylko moja droga sąsiadka przygotowuje pierniki ze swoimi wnukami. Gwar, śmiechy dzieci rozchodziły się po klatce. To już czas wziąć się do pracy. Postanowiłam także z moją rodzinką przygotować zabawne kształty pierników. Zakupiłam kolorowe cukiereczki, wiórki kokosowe, pisaki oczywiście do dekoracji ciasteczek oraz czekoladę na polewę. Do dzieła. Najważniejsze jest pozytywne nastawienie oraz dobra zabawa. Potrzebujemy:
2.5 kilograma mąki,
0,75 kilograma miodu,
0,5 kilograma cukru,
0,5 litra mleka,
5 żółtek,
1 kostka margaryny,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
proszek do pieczenia,
2 łyżki kakao oraz przyprawa do piernika.
W garnku rozpuszczamy miód, cukier oraz margarynę. Do masy jeszcze ciepłej dodajemy połowę mąki, dobrze mieszamy łyżką drewnianą aby nie powstały grudki. Domleka wbijamy żółtka, wymieszać lekko podgrzewamy oraz wlewamy do masy, wsypujemy przyprawę do pierników dodajemy kakao. Możemy dodać łyżkę lub dwie będą ciemniejsze. Wymieszać masę dodajemy resztę mąki, sodę oraz proszek do pieczenia. Tak dawać mąkę aby ciasto nie było za twarde nie trzeba dawać całej.Gdy ciasto wystygnie wyciągamy na stolnicę, wałkujemy. Pozostaje nam wykrawanie rozmaitych kształtów naszych pierników. Pieczemy przez 12 – 15 minut. Dzieci mogą się wziąć do dekorowania według pomysłu.
A dla tych osób, które nie mogą same przygotować takich pierników polecam nowe produkty Dr Gerarda pierniki GINGERBEARDS z nadzieniem pomarańczowo cynamonowym oraz CHRISTMAS BAUBLE



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz