Pierniczki Ewuni.
Kiedy wchodziłam na
klatkę schodową poczułam aromatyczny zapach świeżo pieczonych
pierniczków. To tylko moja droga sąsiadka przygotowuje pierniki ze
swoimi wnukami. Gwar, śmiechy dzieci rozchodziły się po klatce. To
już czas wziąć się do pracy. Postanowiłam także z moją
rodzinką przygotować zabawne kształty pierników. Zakupiłam
kolorowe cukiereczki, wiórki kokosowe, pisaki oczywiście do
dekoracji ciasteczek oraz czekoladę na polewę. Do dzieła.
Najważniejsze jest pozytywne nastawienie oraz dobra zabawa.
Potrzebujemy:
2.5 kilograma mąki,
0,75 kilograma miodu,
0,5 kilograma cukru,
0,5 litra mleka,
5 żółtek,
1 kostka margaryny,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
proszek do pieczenia,
2 łyżki kakao oraz przyprawa do piernika.
W garnku rozpuszczamy miód, cukier oraz margarynę. Do masy jeszcze
ciepłej dodajemy połowę mąki, dobrze mieszamy łyżką drewnianą
aby nie powstały grudki. Domleka wbijamy żółtka, wymieszać lekko
podgrzewamy oraz wlewamy do masy, wsypujemy przyprawę do pierników
dodajemy kakao. Możemy dodać łyżkę lub dwie będą ciemniejsze.
Wymieszać masę dodajemy resztę mąki, sodę oraz proszek do
pieczenia. Tak dawać mąkę aby ciasto nie było za twarde nie
trzeba dawać całej.Gdy ciasto wystygnie wyciągamy na stolnicę,
wałkujemy. Pozostaje nam wykrawanie rozmaitych kształtów naszych
pierników. Pieczemy przez 12 – 15 minut. Dzieci mogą się wziąć
do dekorowania według pomysłu.
A dla tych osób, które nie mogą same przygotować takich pierników
polecam nowe produkty Dr Gerarda pierniki GINGERBEARDS z nadzieniem
pomarańczowo cynamonowym oraz CHRISTMAS BAUBLE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz