Piernik dojrzewający.
Piernik
długo dojrzewający czyli inaczej nazywany piernikiem staropolskim.
Przygotowuje się go na kilka tygodni przed świętami. Jest pyszny,
bardzo aromatyczny ma po prostu smak prawdziwego piernika. Teraz mamy
ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta aby nam poleżakowało.
Do jego
zrobienia potrzebujemy:
1
kilogram mąki,
3
jajka,
250
gram masła,
pół
litra płynnego prawdziwego miodu,
200
gram cukru,
1/2
szklanki mleka,
1 /2
łyżeczki soli,
3
łyżeczki sody,
2
opakowania przyprawy do piernika lub każdy sam może przygotować
taką mieszankę z cynamonu, startych goździków, gałki
muszkatołowej i imbiru
Na
polewę biorę roztopioną gorzką oraz mleczna czekoladę. Razem
wymieszane.
Wykonanie:
Najpierw
rozgrzewamy w rondelku płynny miód z cukrem, następnie dodajemy
pokrojoną margarynę. Nie gotujemy,wszystkie składniki muszą się
roztopić i ze sobą połączyć. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę
dodajemy do mleka i ja rozpuszczamy. Do dużej miski wkładamy mąkę
resztę produktów wlewamy wystudzoną masę piernikową, mieszamy
mikserem. Wkładamy przyprawy. Przekładamy do glinianego naczynia
lub słoja jak takie mamy. Ja mam po kiszeniu ogórków. Przykrywamy
ściereczką, wkładamy do lodówki. Na kilka tygodni z dnia na dzień
ciasto będzie twarde. Przed pieczeniem ciasto dzielimy na trzy
części. Rozwałkowujemy, wkładamy na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Pieczemy z 20, 25 minut. Studzimy, zawijamy w
ściereczkę na siedem dni aby ciasto zmiękło. Dopiero po tym
czasie przekładamy powidłami śliwkowymi, lekko je podgrzewamy.
Możemy lekko ciasto przydusić aby powidła się dobrze rozłożyły.
Gotowe. Po pokrojeniu tak pysznego piernika talerz możemy udekorować
GINGERBREADS pierniczkami z nadzieniem pomarańczowo cynamonowym Dr
Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz