czwartek, 6 grudnia 2018

Piernik dojrzewający.


Piernik dojrzewający.

Piernik długo dojrzewający czyli inaczej nazywany piernikiem staropolskim. Przygotowuje się go na kilka tygodni przed świętami. Jest pyszny, bardzo aromatyczny ma po prostu smak prawdziwego piernika. Teraz mamy ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta aby nam poleżakowało.
Do jego zrobienia potrzebujemy:
1 kilogram mąki,
3 jajka,
250 gram masła,
pół litra płynnego prawdziwego miodu,
200 gram cukru,
1/2 szklanki mleka,
1 /2 łyżeczki soli,
3 łyżeczki sody,
2 opakowania przyprawy do piernika lub każdy sam może przygotować taką mieszankę z cynamonu, startych goździków, gałki muszkatołowej i imbiru
Na polewę biorę roztopioną gorzką oraz mleczna czekoladę. Razem wymieszane.
Wykonanie:
Najpierw rozgrzewamy w rondelku płynny miód z cukrem, następnie dodajemy pokrojoną margarynę. Nie gotujemy,wszystkie składniki muszą się roztopić i ze sobą połączyć. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę dodajemy do mleka i ja rozpuszczamy. Do dużej miski wkładamy mąkę resztę produktów wlewamy wystudzoną masę piernikową, mieszamy mikserem. Wkładamy przyprawy. Przekładamy do glinianego naczynia lub słoja jak takie mamy. Ja mam po kiszeniu ogórków. Przykrywamy ściereczką, wkładamy do lodówki. Na kilka tygodni z dnia na dzień ciasto będzie twarde. Przed pieczeniem ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy, wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy z 20, 25 minut. Studzimy, zawijamy w ściereczkę na siedem dni aby ciasto zmiękło. Dopiero po tym czasie przekładamy powidłami śliwkowymi, lekko je podgrzewamy. Możemy lekko ciasto przydusić aby powidła się dobrze rozłożyły. Gotowe. Po pokrojeniu tak pysznego piernika talerz możemy udekorować GINGERBREADS pierniczkami z nadzieniem pomarańczowo cynamonowym Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz