piątek, 7 kwietnia 2017

Problem łasucha



Ola wciąż ma ochotę na małe słodkie co nieco. W domu natomiast jak na złość nastolatce, nie ma żadnych słodyczy. Do sklepu jest trochę za daleko aby iść tam specjalnie po same słodkości. Porażka! Dziewczyna nie może usiedzieć spokojnie nad książkami. Marzy jej się chociażby mały Pryncytorcik albo Mafijne Choco marki Dr Gerard. Ciągła chętka na cukier sprawia, że nastolatka myszkuje po szafkach w poszukiwaniu czegoś co by zaspokoiłoby jej rosnący głód. Znalazła jedynie wafle, takie niczym nie przekładane. Ola widząc ten produkt sama postanowiła przygotować słodki deser. W lodówce zauważyła śmietanę. Cukier też jest. Nie ma na co czekać. Trzeba zrobić kajmak – taką gęstą ciągliwą masę, która powstaje na skutek podgrzewania mleka lub śmietanki z cukrem. Kajmak doskonale nadaje się do przekładania wafli. Masą kajmakową można też przekładać ciasta, mazurki, ciasteczka, torty, tarty i praliny. Ola uwielbia kajmakowe przysmaki. Dziewczyna już nie może doczekać się domowej produkcji wafelków. Niestety proces przygotowywania masy kajmakowej wymaga cierpliwości i uwagi. Trzeba ją ciągle mieszać i nie dopuścić do przegrzania stanie się wtedy krucha, łamliwa i będzie miała przypalony smak. Do tego Ola nie chce dopuścić, dlatego cały czas stoi przy kuchence wciąć mieszając drewnianą łyżką w garnuszku. Efekt pracy okazał się tak dobry, że aż mama doceniła dziewczynę, prosząc ją aby na Święta Wielkanocy także własnoręcznie przygotowała tak pyszne kajmakowe wafelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz