piątek, 7 kwietnia 2017

Sernik z kruszonką kakaową.

Sernik z kruszonką kakaową.


W dzisiejszy chłodny a przy tym deszczowy dzień, postanowiłam poszukać ciekawych przepisów na różne okazje. Wyciągnęłam stare książki. Usiadłam wygodnie do biurka zaczęłam przegląda ale od tych kolorowych obrazków zachciało mi się słodyczy. Kawa oraz pyszne ciastka Mafijne CHOCO
dr Gerarda zaspokoiły mój głód na słodkości. Znalazłam ciekawy przepis na sernik ja piekę podobny więc ten zmodyfikuję do moich umiejętności.
Potrzebujemy na zrobienie kruszonki:
1,5 szklanki mąki,
3 Łyżki kakao,
¾ kostki margaryny,
1 szklanka cukru pudru,
Masa serowa:
80 dag sera białego,
3 ziemniaki,
5 jajek oddzielamy żółtka od białek,
½ margaryny,
1 ¾ szklanki cukru,
cukier waniliowy,
rodzynki, skórka pomarańczowa.
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, kakao, cukier puder posiekać nie zagniatamy tylko w takiej postaci chowamy do lodówki. Masa serowa. Ser mielimy z ugotowanymi ziemniakami. Żółtka ucieramy na puszystą masę dodajemy cukier i margarynę dodajemy ser i razem ucieramy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz delikatnie mieszamy piane z ubitych na sztywno białek oraz rodzynki .Na blachę wyłożoną papierem wsypujemy połowę kruszonki. Wylewamy masę serową oraz posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Możemy w międzyczasie przygotować polewę czekoladową.
½ kostki margaryny,
2 łyżki mleka,
2/3 szklanki cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyzki kakao.
Wszystkie produkty wkładamy do garnka, mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Polewamy upieczony sernik. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz