Sernik z kruszonką
kakaową.
W
dzisiejszy chłodny a przy tym deszczowy dzień, postanowiłam
poszukać ciekawych przepisów na różne okazje. Wyciągnęłam
stare książki. Usiadłam wygodnie do biurka zaczęłam przegląda
ale od tych kolorowych obrazków zachciało mi się słodyczy. Kawa
oraz pyszne ciastka Mafijne CHOCO
dr Gerarda zaspokoiły mój głód na słodkości. Znalazłam ciekawy przepis na sernik ja piekę podobny więc ten zmodyfikuję do moich umiejętności.
dr Gerarda zaspokoiły mój głód na słodkości. Znalazłam ciekawy przepis na sernik ja piekę podobny więc ten zmodyfikuję do moich umiejętności.
Potrzebujemy
na zrobienie kruszonki:
1,5
szklanki mąki,
3 Łyżki
kakao,
¾
kostki margaryny,
1
szklanka cukru pudru,
Masa
serowa:
80 dag
sera białego,
3
ziemniaki,
5 jajek
oddzielamy żółtka od białek,
½
margaryny,
1 ¾
szklanki cukru,
cukier
waniliowy,
rodzynki,
skórka pomarańczowa.
Przygotowujemy
kruszonkę. Mąkę, kakao, cukier puder posiekać nie zagniatamy
tylko w takiej postaci chowamy do lodówki. Masa serowa. Ser mielimy
z ugotowanymi ziemniakami. Żółtka ucieramy na puszystą masę
dodajemy cukier i margarynę dodajemy ser i razem ucieramy na
jednolitą masę. Na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz delikatnie
mieszamy piane z ubitych na sztywno białek oraz rodzynki .Na blachę
wyłożoną papierem wsypujemy połowę kruszonki. Wylewamy masę
serową oraz posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez godzinę. Możemy w międzyczasie
przygotować polewę czekoladową.
½
kostki margaryny,
2 łyżki
mleka,
2/3
szklanki cukru pudru,
1 łyżka
mąki ziemniaczanej,
2 łyzki
kakao.
Wszystkie
produkty wkładamy do garnka, mieszamy aby uzyskać jednolitą masę.
Polewamy upieczony sernik. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz