sobota, 1 kwietnia 2017

Wafle czekoladowe

Składniki:
  • 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
  • 250g margaryny
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 8 łyżek wody
  • 6 łyżek mleka w proszku (nie granulowanego. Dałam mleko pełne w niebieskim opakowaniu)*
Sposób przygotowania:
  1. Margarynę, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
  2. Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
  3. Do wystudzonej masy dodać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
  5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
  6. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz