Składniki:
- 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
- 250g margaryny
- 2 kopiate łyżki kakao
- ½ szklanki cukru (100g)
- 8 łyżek wody
- 6 łyżek mleka w proszku (nie granulowanego. Dałam mleko pełne w niebieskim opakowaniu)*
Sposób przygotowania:
- Margarynę, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
- Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
- Do wystudzonej masy dodać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
- Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
- Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz