środa, 3 kwietnia 2019

Wielkanocna rolada

Witam. Słodycze, czyli ciastka Filusie czekoladowe ,,Dr Gerard”, z mojej szafki, ulotniły się. Zapowiedziałam rodzinie, że na razie nie będę nic kupowała. Miny mieli niezadowolone. Postanowiłam wypróbować nowy przepis na roladę, który dostałam od mojej znajomej. Składniki potrzebne na biszkopt: 4 jajka, osobno białka i żółtka, pół szklanki cukru, 60 g roztopionego masła, niecała szklanka mąki, 2 łyżeczki mielonej zielonej herbaty. Na masę: 150g białej czekolady, 250ml kremówki 36%, 400g pokrojonych drobno truskawek oraz ciasteczek ,,Dr Gerard” np. ciastka Filusie czekoladowe.  Najpierw podgrzewam kremówkę i zalewam nią czekoladę, mieszam. Odstawiam do schłodzenia. Białka ubijam na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Pozostały cukier dodaję do żółtek i ubijam je jak na kogel-mogel. Następnie dodaję żółtka do ubitych białek, mieszam delikatnie. Zieloną herbatę i mąkę, dodaję do jajek i mieszam. Na koniec wlewam roztopione i ostudzone masło.  Do przygotowanej formy, wlewam ciasto i piekę dziesięć minut, w temperaturze 170 stopni. Na ściereczkę, wykładam pieczone, jeszcze gorące ciasto. Od razu zawijam je w kształt rolady i odstawiam do przestygnięcia. Krem wyciągam z lodówki, a następnie ubijam je krótko. Kiedy ciasto jest już letnie, rozwijam je. Smaruję kremem. Na kremie rozsypuję pokrojone truskawki oraz pokruszone słodycze ,,Dr Gerard”. Ostrożnie zwijam ciasto. Wierzch proponuję posmarować pozostałym kremem, lub polać czekoladą i posypać pokruszonymi Drażami. Pozdrawiam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz