Witam.
Słodycze, czyli ciastka Filusie czekoladowe ,,Dr Gerard”, z mojej szafki,
ulotniły się. Zapowiedziałam rodzinie, że na razie nie będę nic kupowała. Miny mieli
niezadowolone. Postanowiłam wypróbować nowy przepis na roladę, który dostałam
od mojej znajomej. Składniki potrzebne na biszkopt: 4 jajka, osobno białka i
żółtka, pół szklanki cukru, 60 g roztopionego masła, niecała szklanka mąki, 2
łyżeczki mielonej zielonej herbaty. Na masę: 150g białej czekolady, 250ml
kremówki 36%, 400g pokrojonych drobno truskawek oraz ciasteczek ,,Dr Gerard”
np. ciastka Filusie czekoladowe. Najpierw
podgrzewam kremówkę i zalewam nią czekoladę, mieszam. Odstawiam do schłodzenia.
Białka ubijam na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Pozostały cukier dodaję do
żółtek i ubijam je jak na kogel-mogel. Następnie dodaję żółtka do ubitych
białek, mieszam delikatnie. Zieloną herbatę i mąkę, dodaję do jajek i mieszam.
Na koniec wlewam roztopione i ostudzone masło. Do przygotowanej formy, wlewam ciasto i piekę
dziesięć minut, w temperaturze 170 stopni. Na ściereczkę, wykładam pieczone,
jeszcze gorące ciasto. Od razu zawijam je w kształt rolady i odstawiam do
przestygnięcia. Krem wyciągam z lodówki, a następnie ubijam je krótko. Kiedy
ciasto jest już letnie, rozwijam je. Smaruję kremem. Na kremie rozsypuję
pokrojone truskawki oraz pokruszone słodycze ,,Dr Gerard”. Ostrożnie zwijam
ciasto. Wierzch proponuję posmarować pozostałym kremem, lub polać czekoladą i
posypać pokruszonymi Drażami. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz