piątek, 7 kwietnia 2017

Brownie nowoczesne ciasto.

Brownie nowoczesne ciasto.

Brownie bardzo czekoladowe ciasto . Do niedawna nawet muszę się przyznać, że nie wiedziałam, że taka nazwa istnieje. Moja koleżanka wróciła z dłuższego pobytu we Francji i to właśnie ona przygotowała na powitanie ten rodzaj ciasta. Jak zaczęła opowiadać jak należy je przygotować pomyślałam, że jest to bardzo pracochłonne i nie do wykonania. Trzeba mieć ogromne doświadczenie. Kiedy jednak podała każdemu mały kwadratowy kawałek czekoladowego ciasta z którego delikatnie wypływała czekolada, moim zdaniem niewyrośniętego co tam ja też spróbuję. Dała mi swój przepis i upiekłam. A ja poleciłam jej ze strony dr Gerarda DESEROTEKA przepis na przekładaniec z kremem orzechowym trochę mniej trudne ale przepyszne.
Potrzebne nam składniki:
15 dag masła,
180 gram ciemnej czekolady,
3 jajka,
20 dag cukru pudru,
pół szklanki mąki,
1 czubata łyżka kakao,
75 gram białej oraz mlecznej czekolady.
Masło oraz ciemną czekoladę wrzucić do rondelka ustawionego na lekko wrzącym garnku. Mieszamy az składniki się roztopią. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na jednolity gładki krem Nadal miksując powoli wlewamy ostudzona masę czekoladowo – maślaną. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao. Blachę kwadratową do przygotowania tego ciasta wykładamy papierem. Przed samym wyłożeniem ciasta wkładamy do niego grubo posiekaną mleczną i białą czekoladę wymieszać i przełożyć do formy. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na kwadraty. Nie takie straszne a pyszne bardzo czekoladowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz