Brownie
nowoczesne ciasto.
Brownie bardzo
czekoladowe ciasto . Do niedawna nawet muszę się przyznać, że nie
wiedziałam, że taka nazwa istnieje. Moja koleżanka wróciła z
dłuższego pobytu we Francji i to właśnie ona przygotowała na
powitanie ten rodzaj ciasta. Jak zaczęła opowiadać jak należy je
przygotować pomyślałam, że jest to bardzo pracochłonne i nie do
wykonania. Trzeba mieć ogromne doświadczenie. Kiedy jednak podała
każdemu mały kwadratowy kawałek czekoladowego ciasta z którego
delikatnie wypływała czekolada, moim zdaniem niewyrośniętego co
tam ja też spróbuję. Dała mi swój przepis i upiekłam. A ja
poleciłam jej ze strony dr Gerarda DESEROTEKA przepis na
przekładaniec z kremem orzechowym trochę mniej trudne ale
przepyszne.
Potrzebne nam
składniki:
15 dag masła,
180 gram ciemnej
czekolady,
3 jajka,
20 dag cukru pudru,
pół szklanki mąki,
1 czubata łyżka
kakao,
75 gram białej oraz
mlecznej czekolady.
Masło oraz ciemną
czekoladę wrzucić do rondelka ustawionego na lekko wrzącym garnku.
Mieszamy az składniki się roztopią. Jajka wraz z cukrem ubijamy
mikserem na jednolity gładki krem Nadal miksując powoli wlewamy
ostudzona masę czekoladowo – maślaną. Na końcu wsypujemy
przesianą mąkę z kakao. Blachę kwadratową do przygotowania tego
ciasta wykładamy papierem. Przed samym wyłożeniem ciasta wkładamy
do niego grubo posiekaną mleczną i białą czekoladę wymieszać i
przełożyć do formy. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut w 180
stopniach. Po wystudzeniu kroimy na kwadraty. Nie takie straszne a
pyszne bardzo czekoladowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz