piątek, 15 marca 2019

Pyszne ciasta


Pyszne ciasta

 

Jak już wiadomo najlepsze przepisy są na stronie dr Gerarda – wypieki od serca? https:

Można tam znaleźć przepis na każdą okazję, oto jeden z nich polecam

 

Składniki:

 

SPÓD

16 dag herbatników "petit beurre"

5 dag masła

 

 

MASA SEROWA

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka ("Piątnica")

10 dag masła

18 dag cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

5 jajek

3 łyżki mąki pszennej

skórka otarta z 2 pomarańczy

100 ml soku z pomarańczy

2/3 szklanki śmietany kremówki 36%

 

 

cukier puder do posypania

 

 

Spód:

 

Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

 

 Ciastka herbatnikiod dr Gerarda pokruszyć (np. wałkiem lub blenderem). Masło stopić na wolnym ogniu, dodać do pokruszonych herbatników i wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię, dokładnie i mocno uklepać. 

 

Masa serowa:

 

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Pomarańcze dokładnie umyć, skórkę zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Wycisnąć sok (najlepiej wyciskarką do owoców cytrusowych), odmierzyć 100 ml soku.

 

 Twaróg sernikowy* i miękkie masło zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dodać cukier i cukier wanilinowy i znów zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Dodać mąkę i zmiksować. Dodać startą skórkę pomarańczową oraz sok z pomarańczy i ponownie zmiksować. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i ponownie krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.

 

 Na herbatnikowy spód przelać masę serową, delikatnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C i piec 90 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

 Smacznego! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz