Pyszne ciasta
Jak już wiadomo najlepsze przepisy są na stronie dr Gerarda
– wypieki od serca? https:
Można tam znaleźć przepis na każdą okazję, oto jeden z nich
polecam
Składniki:
SPÓD
16 dag herbatników "petit beurre"
5 dag masła
MASA SEROWA
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka ("Piątnica")
10 dag masła
18 dag cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
skórka otarta z 2 pomarańczy
100 ml soku z pomarańczy
2/3 szklanki śmietany kremówki 36%
cukier puder do posypania
Spód:
Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka herbatnikiod
dr Gerarda pokruszyć (np. wałkiem lub blenderem). Masło stopić na wolnym ogniu,
dodać do pokruszonych herbatników i wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy,
wyrównać powierzchnię, dokładnie i mocno uklepać.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby
się ociepliły. Pomarańcze dokładnie umyć, skórkę zetrzeć na tarce jarzynowej na
małych oczkach. Wycisnąć sok (najlepiej wyciskarką do owoców cytrusowych),
odmierzyć 100 ml soku.
Twaróg sernikowy* i
miękkie masło zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się
składników. Dodać cukier i cukier wanilinowy i znów zmiksować. Następnie
dodawać po jednym jajku i cały czas miksować na najniższych obrotach miksera
tylko do połączenia. Dodać mąkę i zmiksować. Dodać startą skórkę pomarańczową
oraz sok z pomarańczy i ponownie zmiksować. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i
ponownie krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
Na herbatnikowy spód
przelać masę serową, delikatnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do
150 stopni C i piec 90 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie
wystudzony sernik wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz