Ciasto
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-3 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa
-580 g jogurtu naturalnego
-2 łyżeczki cukru pudru
-50 g wiórków kokosowych
-150 ml mleka
-2 łyżeczki żelatyny
Masa kawowa
-400 g jogurt naturalnego
-140 g serka homogenizowanego
-2 łyżeczki cukru pudru
-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki żelatyny
Polewa
-100 g gorzkiej czekolady
-100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
-Pryncypałki – wafelki w czekoladzie od Dr Gerard opakowanie
-wiórki kokosowe 3 łyżki
-draże od Dr Gerard pokruszone 3 łyżki
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i stopniowo wsypuję cukier, cały czas miksując. Dodaję żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto powoli mieszam łyżką, wlewam do blaszki (23,5/23.5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, a następnie przecinam na dwa blaty. Masa kokosowa: do rondelka wlewam mleko, dodaję wiórki i gotuję, aż masa zgęstnieje. Często mieszam. Zestawiam z ognia i studzę. Do miski przelewam jogurt, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam. Dodaję wystudzone wiórki i ponownie mieszam. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzątku i lekko studzę. Powoli wlewam ją do masy kokosowej i dokładnie mieszam. Odstawiam na kilka minut do lodówki, a następnie wylewam na pierwszy blat biszkoptu i odstawiam do schłodzenia. Masa kawowa: do miski wlewam jogurt, dodaję serek, cukier oraz kawę rozpuszczalną i dokładnie mieszam. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzątku i lekko studzę. Cienkim strumieniem wlewam ją do masy kawowej i dokładnie mieszam. Odstawiam na kilka minut do lodówki. Na schłodzonej już masie kokosowej układam Pryncypałki w równych 1 cm odstępach, a następnie wyjmuję z lodówki masę kawową, dokładnie ją mieszam i ostrożnie wylewam na Pryncypałki i wkładam do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu na masę kawową wykładam drugą część biszkoptu. Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję pokrojoną na kawałeczki czekoladę i mieszam do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewą smaruję wierzch ciasta, posypuję wiórkami oraz drażami. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego lub innego deseru wykorzystajcie niezastąpione i wyborne w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz