niedziela, 14 kwietnia 2019

Czas pomyśleć o Świętach



      Od pewnego czasu zanosiłam się z zamiarem na niebanalną słodycz, a czas Świąteczny będzie idealnym momentem na degustację właśnie tego ciasta. Jest to ciasto zrobione z mlekiem w proszku i kruchymi ciastkami listkami z cukrem Dr Gerarda.
Masa którą uzyskuje się dzięki dodaniu mleka w proszku jest zdecydowanie warta wypróbowania, bardzo mleczna i słodziutka.
Jeśli lubicie mleko w tubie to coś dla was.

Spód
-ciastka listki z cukrem Dr Gerarda
-100 g masła

Masa
-130 ml mleka w tubie
-400 g mleka w proszku
-110 g cukru
-150 g masła

Dodatkowo
-masa krówkowa
-czekolada gorzka
-krakersy Artur Dr Gerarda


Ciasteczka obsypane cukrem pokruszyć drobno, wyrobić z masłem w malakserze. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na malutkim ogniu mleko zagotować z cukrem ok. 15 minut, aż powstanie brązowa masa przypominająca krówkę.
Gotującą się masę należy mieszać jak najrzadziej. Nie przeraźmy się jak się lekko przypali.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzoną masę. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę krówkową, a następnie przełożyć kremem.
Przygotować masę czekoladową. Rozłożyć krakersy i polać właśnie tą masą czekoladową.
Myślę że dla łasuchów będzie ta słodycz idealna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz